James Finies, James Kroon, Robby Beukenboom en gezaghebber Edison Rijna tijdens de persverklaring – foto: Janita Monna

James Finies, James Kroon, Robby Beukenboom en gezaghebber Edison Rijna tijdens de persverklaring – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Sinds begin november 2014 zaten James Finies en de aanhangers van Nos ke Boneiru bèk (NKBB) voor het Bestuurskantoor in de hoop een referendum af te dwingen: 222 dagen heeft de vreedzame manifestatie geduurd.

Nu een meerderheid van de Eilandsraad heeft ingestemd met een volksraadpleging, stelde Gezaghebber Edison Rijna NKBB een ultimatum: 18 juni moest de manifestatie beëindigd zijn, anders zou er ingegrepen worden. Finies ging akkoord.

Vannacht bracht hij zijn laatste nacht door in de caravan. Die stond sinds een maand op het Wilheminaplein. Daarvoor sliep hij in z’n auto. “Het waren harde, lange dagen. Ik was bereid hier 100 jaar te zitten. Vannacht slaap ik weer in een gewoon bed. Het zal even wennen zijn”, zegt hij eerlijk.

In het regeerakkoord van de rood-groene coalitie van PDB en UPB die het eiland sinds 18 april heeft, werd afgesproken dat er een referendum zou komen waarin het volk zich zou kunnen uitspreken over de huidige staatkundige structuur. Die afspraak alleen stelde Finies niet gerust. Afgelopen week nog liet hij weten niet te vertrekken vóór er ook een datum voor dat referendum was vastgesteld.

Een gesprek met gezaghebber Rijna en de fractievoorzitters van de PDB en de UPB, Robby Beukenboom en James Kroon, deed hem van gedachten veranderen.

“Deze regering is voor een referendum. We geven gehoor aan het verzoek om weg te gaan en de protestborden van de hekken te halen, we gaan niet vechten tegen mensen die hetzelfde doel hebben als wij. Na de oorlog is het tijd voor vrede”, aldus de NKBB-voorman. “Deze ochtend staat in het teken van eenheid en vergeving.”

Finies en zijn medestanders benadrukken de strijd niet te zullen opgeven. Kevin Thodé, een van de manifestanten van het eerste uur: “Het logeren is voorbij. De strijd niet. In plaats van hier te zitten, gaan we nu op pad. Mensen bewust maken wat een referendum is en waarom ze moeten gaan stemmen.”

Thodé wil blijven vechten voor een vrij Bonaire. Hij kreeg in 222 dagen dat de manifestatie duurde, een derde kindje. “Overdag was ik thuis, om op mijn dochtertje te passen en als haar moeder klaar was met werken, reed ik weer naar Playa. Het heeft best wat gekost, aan benzine. Ik deed het ook voor mijn kinderen”, zegt hij.

Kort na 9.00 uur neemt Finies plaats naast James Kroon, achter de tafel waaraan ook Robby Beukenboom en gezaghebber Rijna zijn aangeschoven. In een korte toespraak benadrukt hij blij te zijn dat beide partijen, na jarenlange verdeeldheid, tot een akkoord zijn gekomen. “We hebben hier 222 dagen gezeten voor de rechten van het Bonairiaanse volk.”

UPB-fractieleider Kroon zegt in zijn korte speech ‘niet ineens 180 graden te zijn gedraaid, zoals tegenstanders van het referendum beweren, maar altijd te hebben gekeken naar het recht van het volk’.

Volgens Beukenboom is het 200 procent zeker dat er een referendum komt: “We zijn goed op weg. Nog deze maand komt er duidelijkheid over de referendumcommissie. Het Bestuurscollege is bezig met een begrotingswijziging om geld vrij te maken. In december gaan we naar de stembus.”

Dan is het is tijd de protestborden weg te halen van de hekken van het Bestuurskantoor. Ze hebben er meer dan een half jaar gehangen.

NKBB stopt 3

Door Janita Monna