Aanzicht protestborden  foto Extra Bonaire

Aanzicht protestborden – foto: Extra Bonaire

KRALENDIJK – De protestgroep Nos Ke Boneiru Bèk (NKBB) krijgt massaal steun van Bonairianen na de brief van gezaghebber Edison Rijna om hun manifestatie voor een staatkundige referendum binnen 48 uur te beëindigen.

Reden voor de steunbetuigingen is dat velen vinden dat Rijna tornt aan het fundamentele recht van vrijheid van meningsuiting. Rijna heeft dinsdagmiddag in allerijl de media medegedeeld dat de politie morgen niet gaat optreden tegen de manifestanten.

‘Rustig blijven’
De audioboodschap van Rijna naar alle media is opmerkelijk. Eén dag na de aankondiging van zijn deadline van woensdag 10 uur, komt Rijna met een nieuwe persverklaring. Hij stelt dat “het Bonairiaanse volk woensdag rustig kan blijven en anders dan de speculaties, de politie niet zal optreden tegen de manifestanten en de groep van James Finies.”

Rijna benadrukt dat de manifestatie van NKBB vreedzaam is en daarom zijn er geen redenen om de politie te laten optreden. Zijn nieuwe verklaring staat haaks op die van gisteren waarin hij stelde dat als het nodig is de manifestatie met ‘dwangmaatregelen’ beëindigd zal worden. “We halen dan zelf alles weg en dat komt voor de rekening van Nos Ke Boneiru Bèk.”

Protestplek
Rijna rept met geen woord over de eis om in overleg met de autoriteiten en politie een nieuwe protestplek te kiezen. Het blijft nu in het midden of de manifestanten vóór het gebouw van het bestuurscollege mogen blijven of niet. Hij haalt een uitspraak van James Finies aan die eerder aangaf geen problemen te hebben om de protestborden weg te halen. Wel herhaalt hij dat rekening gehouden moet worden met de regels en wetten.

Sinds gisteren is de brief van Rijna en de gevolgen daarvan het gesprek van de dag op Bonaire. Uit alle hoeken van de samenleving komen steunbetuigingen. Ook een aantal politieke partijen hebben een front gevormd en gezamenlijk op de radio aangekondigd de protestgroep te steunen.

Borden
Robby Beukenboom (DP): “De wetten die Rijna in zijn brief aanhaalt, slaan nergens op. Dat van de borden is flauwekul, want overal op het eiland staan borden op publieke en privé-eigendommen over appartementen te huur, restaurants, loslopende ezels en behoud van schildpadden. Wordt daartegen opgetreden? Heeft een autoriteit ooit aangegeven dan men de wet overtreedt? Nee.”

Ook de nieuwe politieke partij Tim Magno van Aljano Emerenciana kondigde aan woensdagochtend aanwezig te zijn op de parkeerplaats voor het bestuurscollege. “Dit heeft niets met de politiek te maken. Ik loop door de wijken en ik hoor dat het volk wat nu gebeurt niet goedkeurt.”

Een lokaal bedrijf van zware voertuigen heeft zelfs via de radio een oproep gedaan aan alle chauffeurs van trucks en loaders om met hun voertuig voor het gebouw van het bestuurscollege te verzamelen. Vooralsnog is er geen gezamenlijke verklaring uitgegaan van de driehoek van Bonaire (gezaghebber, Openbaar Ministerie BES en Korps Politie Caribisch Nederland) over de laatste ontwikkelingen.

Door Belkis Osepa