Nos Kier Boneiru Bek- foto: Belkis Osepa

Nos Ke Boneiru Bèk- foto: Belkis Osepa

DEN HAAG – PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt denkt dat Bonaire een referendum gaat houden. Die indruk kreeg hij bij het werkbezoek van Kamerleden aan het eiland. “Ik heb signalen gekregen uit de Bonairiaanse politiek dat het niet de vraag is óf het referendum er komt, maar wanneer.”

Over de datum van zo’n referendum is er al geruime tijd politiek getouwtrek. De eilandsraad bereikte overeenstemming over een referendum, maar met het veranderen van mening van de UPB besliste eind vorig jaar de raad dat het referendum er niet komt vóór de verkiezingen van 18 maart.

Actiegroep Nos Ke Boneiru Bèk voert al geruime tijd actie voor het houden van een referendum en voorman James Finies reageerde verbitterd op deze afwijzing.

Coalitiepartij UPB is de belangrijkste tegenstander van een referendum. Maar om een grote groep kiezers niet te vervreemden in de aanloop tot de verkiezingen houdt zelfs de UPB blijkbaar de deur op een kier.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft altijd volgehouden dat het aan de eilandsraad zelf is om een referendum te houden. De manifestatie op het werkbezoek brengt daar geen verandering in, bevestigt Recourt: “Nederland gaat er niet over. Het is aan de Bonairiaanse politiek om hierover te beslissen.”

Door Pieter Hofmann