Gezaghebber Lydia Emerencia van Bonaire, het Openbaar Ministerie van de BES-eilanden en het Korps Politie Caribisch Nederland, zogenoemd de Driehoek Bonaire, wijzen alle beschuldigingen over intimidatie van manifestanten tijdens de Dag van Bonaire vorig jaar, van de hand.


James Finies van de stichting ‘Nos Ke Boneiru Bèk’ schreef eind januari in een brief aan de organisatie Human Rights Council and Treaties, dat hij werd geïntimideerd tijdens de festiviteiten op 6 september 2012. Hij demonstreerde tegen de huidige status van Bonaire. Zijn stichting wil dat voor het einde van dit jaar een referendum gehouden wordt op het eiland.

De Driehoek van Bonaire stelt in een persbericht verantwoordelijk te zijn voor de ‘integrale veiligheid’ op Bonaire. Ook wordt ‘het recht op demonstratie en vrije meningsuiting gerespecteerd’. “Een verbod op manifesteren op de Dia di Boneiru was niet aan de orde en is door de Driehoek nimmer verkondigd.”

Wel stellen de drie entiteiten dat in de aanloop van de viering van de Dag van Bonaire getracht werd tot afspraken te komen met een aantal vertegenwoordigers van de manifestanten om de dag in goede banen te leiden. “De Driehoek heeft gezamenlijk en eensgezind besloten dat er die dag geen geweld tegen manifestanten zou worden gebruikt, noch door de politie, noch door andere opsporingsambtenaren.”

Door: Belkis Osepa