KRALENDIJK – De beweging Nos Kier Boneiru Bèk, initiatiefnemer van de handtekeningactie, is dik tevreden met het tot nu toe behaalde resultaat. Ruim duizend personen hebben de petitie ‘Ik wil mijn recht op zelfbeschikking uitoefenen’ al getekend.


James Finies, organisator van die petitie, is ook erg tevreden over de afspraken die zijn gemaakt tussen Nederland en de lokale bestuurders tijdens de Caribisch Nederland week. “Nederland heeft toegezegd een volksraadpleging niet in de weg te zullen staan. De mensen zullen betrokken worden bij de evaluatie in 2015. Er kunnen peilingen plaatsvinden en ook een referendum dat onder de verantwoordelijkheid van de lokale overheid valt.” Met die toezeggingen in de hand doet Finies een nog krachtigere oproep voor steun aan de petitie.

Kroketje

Tekenen van de petitie bij snackbusje in Playa

Finies loopt van hot naar her om mensen te informeren. Na een bezoek aan Flamingo Bookstore in Kaya Grandi in Kralendijk, stopt hij op de parkeerplaats van het Openbaar Ministerie dicht bij het Wilhelminapark, waar het snackbusje van Roosje Winklaar staat. Elke klant die een kroketje komt kopen, krijgt de handtekeninglijst voorgehouden. Finies: “We hebben nu al ruim duizend handtekeningen. En het zullen er nog meer worden. Een referendum is de enige manier om te corrigeren wat fout is gegaan sinds 2010.”

Finies is er stellig van overtuigd dat het referendum in 2005, waarbij een meerderheid gekozen heeft voor een directe band met Nederland, niet goed is uitgevoerd. “De bevolking heeft toen nooit gekozen voor integratie. Zij heeft gekozen voor een directe band mét Nederland. Dat is een groot verschil.”

Antriol

De onverharde weg voor het gele huisje van Betty Engelhardt in Antriol ligt open. Passerende auto’s rijden langzaam langs. Vanuit haar stoeltje op het balkon, schreeuwt Betty Engelhardt naar de chauffeurs. “Kom even snel je handtekening zetten. Je wil toch ook dat het beter gaat met Bonaire? Dat we zelf iets te zeggen krijgen?”

Ze heeft al ruim 400 handtekeningen binnengehaald als steun voor het referendum. “Mensen uit alle lagen van de bevolking zijn voor een referendum. Zelfs Nederlanders, want ze vinden dat de Bonairiaanse bevolking geen gelijke rechten heeft. Ze zeggen het zelf: ’Henk Kamp heeft ons iets anders belooft. De belastingen en erfpachtinningen, alles wat geld binnenbrengt in het Nederlandse laatje, is goed georganiseerd. De rest niet’.”

Vertalen
Betty Engelhardt woont eigenlijk al ruim 26 jaar in Nederland. Nu ze weer eens op Bonaire is, merkt ze op dat het niet goed gaat met het eiland. “Bonaire is achteruit gegaan op sociaal gebied. De inkomens zijn er niet op vooruitgegaan.” Ze heeft ook haar bedenkingen over de verbetering in de gezondheidszorg. “Ik ben al twee keer met mijn moeder naar het ziekenhuis gegaan. Wat blijkt? Ik moest voor mijn moeder vertalen, want de dokter verstaat geen Papiamentu. Is dat vooruitgang? Nee.”

Engelhardt vindt dat haar eiland weer moet gaan onderhandelen met Nederland. Ze wil dat de lokale overheid bestaande uit mensen met visie plannen moeten maken voor het eiland en niet Nederland. Finies hoopt dat het referendum dit jaar nog plaatsvindt, vóór dat de verkiezingscampagne losbarst: “Dan zaait de politiek weer verdeeldheid. Een referendum is een volksraadpleging. Als we verdeeld zijn als volk, dan komen we er nooit meer uit.”

Door: Belkis Osepa