Duikers halen het lichaam van de onbekende man uit het water bij baby Beach. Foto: Awe24.com

Duikers halen het lichaam van de onbekende man uit het water bij baby Beach – foto: Awe24.com

ORANJESTAD — Het stoffelijk overschot van vermoedelijk een Venezolaanse illegale bootvluchteling is vanochtend gevonden bij Baby Beach aan de oostkant van Aruba. De identiteit van de man van tussen de 30 en 40 jaar is onbekend. Enkele uren daarvoor werden in dezelfde omgeving door de kustwacht een boot en enkele personen die illegaal Aruba zijn binnengekomen aangetroffen.

Politiewoordvoerder Liliana Rasmijn verklaart dat rond 10 uur vanochtend een melding binnenkwam van een toerist die een lijk had gevonden. Nog geen uur later werd het lichaam door de autoriteiten meegenomen naar het ziekenhuis. Rasmijn zegt dat er niets bij het lijk was aangetroffen waarmee hij kon worden geïdentificeerd.

Eerder, rond acht uur in de ochtend, was de kustwacht in de weer met het onderscheppen van een vissersboot. Kustwachtwoordvoerder Roderick Gouverneur wil over de kwestie niets loslaten, behalve dat er een onderzoek gaande is. Zowel politiewoordvoerder Rasmijn als OM-woordvoerder Ann Angela bevestigen dat er inzittenden zijn gearresteerd.

Rasmijn verklaart dat ‘drie of vier’ personen zijn aangehouden in de bosjes rond het strand. Volgens Rasmijn hebben ze het lijk ook te zien gekregen. “Ze ontkende in eerste instantie het lichaam van de man te herkennen, maar de recherche gaat nog even door met ondervragen”, aldus de politiewoordvoerder. Morgen wordt een autopsie uitgevoerd om uit te sluiten of de man al dan niet door een misdrijf was omgekomen. Vooralsnog heeft het Openbaar Ministerie het lichaam nog niet in beslag genomen.

Falcón
Aruba ligt op 17 kilometer af van de kust van het Venezolaanse schiereiland Falcón. Baby Beach en het naastgelegen Santana di Cacho zijn plekken waar meerdere keren per jaar vissersboten vol met illegalen weten te stranden. Hoeveel van deze schepen het eiland bereiken per jaar is niet bekend bij de politiewoordvoerder of bij een werknemer van de kustwacht. Deze werknemer geeft aan dat de frequentie onregelmatig is en dat de schepen de kust bereiken, ondanks dat er een werkende radar op het eiland is.

De illegalen, die vaak honderden dollars hebben betaald om aan boord te gaan, vluchten daarna het eiland in. Wanneer zo’n boot wel wordt onderschept, worden de kapiteins van dit soort transporten berecht. Vaak zijn het lokale vissers die uit geldnood overgaan tot het vervoeren van illegalen naar Aruba. In sommige gevallen claimen zij – tegen hun advocaat, niet tegenover het gerecht – dat zij de illegalen in opdracht van derden naar Aruba brengen.

Het Arubaanse gerecht beschouwt de overtochten als levensgevaarlijk omdat de kleine boten overladen zijn met passagiers en s ‘nachts plaatsvinden, vaak zonder verlichting of drijfvesten voor de passagiers.

Door Ariën Rasmijn