Het strand van de hondenbegraafplaats - foto: Ariën Rasmijn

Het strand van de hondenbegraafplaats – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Bij de ingang van een strand aan de zuidoostkust van Aruba vond vannacht een aanvaring plaats tussen een super-RHIB van de Kustwacht en een bootje met dertien illegalen. Hierbij zou mogelijk een opvarende van de illegalenboot vermist zijn geraakt.

 
Rond 03.00 uur bespeurde de patrouillerende Kustwacht een bootje die richting het strand van de hondenbegraafplaats achter Baby Beach voer. Met een super-RHIB werd de achtervolging ingezet. Volgens kustwachtwoordvoerder Roderick Gouverneur botste het illegalenbootje tegen de super-RHIB en zonk het ter plekke.

 
Gouverneur zegt dat er twaalf opvarenden uit Venezuela, Colombia en de Dominicaanse Republiek zijn aangetroffen na de aanvaring. De kapitein van het bootje verklaarde echter dat er dertien mensen aan boord waren. De rest van de opvarenden sprak hem tegen. De Kustwacht nam het zekere voor het onzekere en begon een zoekactie, samen met de politie en de lokale reddingsdienst Farpa.

 
“De zoektocht gaat door tot zonsondergang”, aldus Gouverneur, die bevestigt dat de zoekactie een tas met spullen heeft opgeleverd. “Er kan niet gezegd worden dat dit afkomstig is van de boot”, aldus de woordvoerder. De passagiers van het bootje zijn overgedragen aan de immigratiedienst voor deportatie. De kapitein is gearresteerd voor mensensmokkel.

 
Landingsplaats
Het strand van ‘Santana di Cacho’ staat bekend als landingsplaats van illegalentransporten. Deze transporten vinden doorgaans plaats met kleine bootjes die vanuit het schiereiland Paraguana aan de Venezolaanse kust vertrekken. Veiligheidsregels worden meestal niet al te nauw genomen, waardoor voor opvarenden een levensgevaarlijke situatie ontstaat.

 
Door Ariën Rasmijn