Vrijwilligers van Kiva Curaçao vergaderen in Leiden over hun lopende projecten voor hun achterban. - foto: John Samson

Vrijwilligers van Kiva Curaçao vergaderen in Leiden over hun lopende projecten voor hun achterban – archieffoto: John Samson

HILVERSUM – Binnen de Antilliaanse gemeenschap in Nederland gaan steeds meer jongeren bestuurs- of vrijwilligerswerk doen. In de afgelopen jaren zijn ook meer organisaties door Antilliaanse studenten en young professionals opgericht, terwijl de gevestigde stichtingen en verenigingen in zwaar weer verkeren.

 
Het jaar 2014 was voor de Antilliaanse organisaties een jaar van knopen doorhakken. De jongerenorganisaties hebben besloten om nauw met elkaar te gaan samenwerken. Zij willen niet langer wachten op de oudere generaties, die volgens hen te veel tijd in beslag nemen om beslissingen te nemen. Alleen de Vereniging Antilliaans Netwerk (VAN) heeft zich bij de jongeren aangesloten bij het tekenen van de intentieverklaring in het najaar van 2014.

Gevaar
Terwijl de ervaring die Antilliaanse jongeren opdoen tijdens hun vrijwilligerswerk veel aan hun persoonlijke ontwikkeling bijdraagt, blijkt dat het voortbestaan van deze nieuwe organisaties daarmee ook in gevaar komt. “Plannen, organiseren en netwerken. Je leert zo erg veel als je in een organisatie zit, dat je op een gegeven moment geïnspireerd raakt om je eigen plannen uit te voeren”, merkt Marc Castillo (26) op van de populaire studentenclub ByGonga in Rotterdam. “We zijn allemaal ondernemend. Dat is de reden waarom wij de bijeenkomsten nu op een laag pitje hebben.”

Ook bij Kiva Curaçao, de vertegenwoordiging van Curaçaose studenten en young professionals, zien zij hetzelfde gebeuren. “Bijna al onze voormalige bestuursleden zijn op een gegeven moment naar Curaçao verhuisd en zijn daar met bijzondere initiatieven begonnen zoals bijvoorbeeld Startup Curaçao en Skempi”, zegt Kiva-woordvoerder Hassnah Elhage (27). “We hebben helemaal geen moeite om nieuwe bestuursleden en vrijwilligers te vinden. Vooral onze studenten staan te popelen om nieuwe ervaring op te doen. Daardoor lopen bepaalde projecten vertraging op, omdat je steeds anderen moet inwerken.”

Mondiger
“Je merkt dat onze jongeren in Nederland steeds mondiger worden. Zij weten goed gebruik te maken van sociale media en gebruiken creatieve manieren om hun mensen te bereiken. Je zou kunnen zeggen dat de jongerenorganisaties succesvoller zijn in het mobiliseren van de achterban”, stelt Elhage. “Maar dat wil niet zeggen dat wij niet zonder de oudere generaties kunnen, zij hebben veel ervaring met de Antilliaanse gemeenschap en politici. Wij kunnen nog veel van hen leren.”

“De jongerenorganisaties focussen veel meer op marketing en daarmee vallen ze nu ook op”, vertelt Nathan Correa (29) van ABC Compas, een vereniging voor Antilliaanse studenten met een technische studie. De afgelopen tijd is het ook voor de jongerenorganisaties moeilijker geworden om aan sponsorgelden te komen. “We willen bijvoorbeeld om het jaar naar de Caribische rijksdelen om jongeren goed voor te lichten over studiekeuze. Wij hebben die kennis, maar het valt niet mee om het geld rond te krijgen.”

Worsteling
Veel van de Antilliaanse organisaties zijn aan het worstelen met hun eigen plannen of houden op met bestaan. Na 25 jaar zijn de laatste uren van Vriendengenootschap Nederlandse Antillen en Aruba (VNAA) geteld. Ook de Movementu Antiano i Arubano pa Partisipashon (MAAPP) houdt op met bestaan. Tegen de voormalige voorzitter van deze organisatie loopt nog een onderzoek naar verdwenen subsidiegelden.

Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN), de meest invloedrijke Antilliaanse organisatie in Nederland, moet het met flink minder geld gaan doen vanaf januari 2015, omdat het Rijk geen subsidie meer geeft. “We zijn aan het reorganiseren. Dat betekent dat we moeten kijken of we in staat zijn om eigen financiën binnen te krijgen. Maar we gaan door als professionele vrijwilligersorganisatie,” vertelt OCaN-voorzitter Glenn Helberg (59).

Grote nieuwkomer
De grote nieuwkomer van 2014 is de stichting CN’ers, gerund door jongeren. “We zijn nog in de startfase”, vertelt Jai’rus Barry (26) die liever nog niet te veel wil verklappen. “We zijn mooie plannen aan het realiseren. We gaan bijvoorbeeld in 2015 jongeren die in Nederland zijn komen studeren de kans bieden om vrijwilligerswerk in Europa te doen.”

Door John Samson