In Rotterdam is het 'nieuwe' stichting Passaat gepresenteerd, dat geld en advies gaat geven aan de organisaties die een project willen beginnen voor de Antilliaanse gemeenschap in Nederland. - foto: John Samson

In Rotterdam is de ‘nieuwe’ stichting Passaat gepresenteerd. Die gaat geld en advies geven aan de organisaties die zich inzetten voor de Antilliaanse gemeenschap in Nederland – Foto: John Samson

ROTTERDAM – Na jarenlange stilte is de Antilliaanse studentenvereniging ‘Passaat’ weer officieel actief in Nederland. De ‘nieuwe’ Passaat gaat nu verder als een stichting, die geld en advies geeft aan Antilliaanse organisaties.

Bestuursleden van de nieuwe stichting zeggen dat er zo’n 30.000 euro beschikbaar is om projecten van tientallen Antilliaanse organisaties in Nederland te steunen. De stichting komt aan dat geld, omdat het nu de vereffenaar is van de vroegere studentenvereniging Passaat, die bekend stond bekend om de debatten, sportevenementen en vooral om de ‘Passaat recruitment days’, de voorganger van de huidige Antilliaanse banenbeurs in Rotterdam.

De wederopstand van Passaat is goed nieuws voor de Antilliaanse organisaties. Veel van de stichtingen moeten sinds dit jaar zonder subsidiegelden draaien of hebben dit jaar minder sponsorgeld om hun activiteiten te bekostigen.

Aisha Doran, de nieuwe voorzitter van stichting Passaat.

Aisha Doran – foto: John Samson

In de komende drie jaar kunnen organisaties per project maximaal 1.000 euro subsidie gaan ontvangen. In ruil daarvoor wordt er streng toegekeken of het geld op een verantwoorde manier besteed wordt. “Dat betekent: hoe kunnen ze met zo min mogelijk geld, toch meer bereiken met hun activiteit”, aldus de kersverse voorzitter Aisha Doran.

Afwezigheid
In het bijzijn van de gevolmachtigde ministers van Curaçao en Sint Maarten is in een theaterzaal in Rotterdam het nieuwe bestuur gepresenteerd. Een uitnodiging werd opgestuurd naar alle Antilliaanse organisaties die bij het Platform Caribische Nederlanders aangesloten zijn, maar die zijn nauwelijks komen opdagen, vertelt Doran. “Dat is heel teleurstellend, maar we gaan de komende tijd toch proberen om met ze in contact te komen. We zijn nota bene speciaal voor deze organisaties opgericht.”

door John Samson