Dumpplaats op Saba - foto: Hazel Durand

Dumpplaats op Saba – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Saba heeft binnenkort een nieuwe afvalverwerkingsfaciliteit. Met hulp van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het eilandbestuur een plan gemaakt die de problemen met het verwijderen van afval op moet lossen.

 
Nu wordt afval op de dumpplaats bij Fort Bay regelmatig verbrand. Omdat tijdens verbranding rookwolken zich verspreiden over het hele eiland, vormt dit een gezondheidsrisico. In november vorig jaar moesten scholen eerder dicht omdat de rookontwikkeling, veroorzaakt door het verbranden van oude autobanden, voor veel overlast zorgde.

 
De ‘airburner’ containers die nu in gebruik zijn, worden vervangen met een verbrandingsoven van medische kwaliteit. De verbrandingsoven kan een tempratuur van 1300 graden bereiken. De uitstootnormen van de verbrandingsoven komen overeen met de normen van de Europese Unie.

 
Recycling
Afval wordt voortaan opgeslagen en verpakt. Er zijn speciale machines gekocht om plastic, blikjes, papier en banden te verpakken. Er komt ook een glasbewerkingsinstallatie op het terrein. De afvalbakken worden ingedeeld in verschillende afvalstromen.

 
Orkaanbestendig
De nieuwe vuilwerkingsplek wordt orkaanbestendig. De faciliteit wordt geheel opnieuw gebouwd met materiaal van staal, dat sterk genoeg is om hevige windstoten te weerstaan.

 
Door Hazel Durand