De wachtlijst voor een sociale woning kan oplopen tot twintig jaar - foto: Hazel Durand

De wachtlijst voor een sociale woning kan oplopen tot twintig jaar – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Twintig families hebben vanmorgen de sleutels gekregen van hun huis van de Own Your Own Home Foundation (OYOHF). Sommige gezinnen hebben tien tot twaalf jaar gewacht op een woning.

Nog zestig families staan op de wachtlijst. Hoewel Saba de ‘Unspoiled Queen’ wordt genoemd, zijn er meer dan honderd families die leven onder de armoedegrens. “De kinderen en ik zijn opgelucht. Een nieuwe woning met een eigen kamer voor iedereen is heel belangrijk. Het is moeilijk om een ruime woning voor deze prijs te vinden,” zegt Cecilia Gonzalez, een jonge hardwerkende moeder van vijf.


Op Saba zijn er veel families waarvan de ouders twee banen hebben of alleen rondkomen van een pensioen of de onderstand. Sociale woningbouw is nodig omdat het niet aantrekkelijk is voor de private sector om betaalbare huurhuizen te bouwen. Door de hoge rente van de lokale banken, zijn hypotheken te duur voor families met een laag inkomen.

Constructie
OYOHF heeft in 2009 drie miljoen euro van de European Development Fund (EDF) gekregen om grond te kopen en sociale woningen te bouwen. Met financiering van woningstichting Woonlinie uit de Nederland, heeft OYOHF de bouw kunnen starten. Saba Roads and Construction, een dochterbedrijf van het Nederlandse bouwbedrijf Jansen de Jong, heeft de eerste fase van het plan uitgevoerd.

Sociale woningbouw
De huurprijs voor een huis met drie kamers is 600 dollar per maand, een huis met twee kamers is 450 dollar en voor een woning met één kamer wordt 350 dollar gevraagd. Water en elektriciteit zijn exclusief. De huurprijzen zijn gebaseerd op eenderde van het totale inkomen van een familie. Het minimumloon op Saba is namelijk 900 dollar per maand. Families op Saba kunnen geen huursubsidie aanvragen zoals in Nederland.

Meer sociale woningen
OYOHF heeft een akkoord van 3 miljoen euro ondertekend met de EDF voor de bouw van nog twintig sociale woningen. Er worden ook kavels vrijgegeven zodat mensen grond te kunnen kopen en zelf een huis kunnen bouwen.
Bovendien heeft de eilandsraad een budget van 90.000 dollar vrijgemaakt om de komende drie jaar reparaties uit te voeren aan de eerste woningen van OYOHF. In oktober heeft Nederland 10.000 dollar beschikbaar gesteld om oudere woningen te repareren.
“Het voelt goed om families te helpen aan een woning. Iedereen heeft het recht op goede huisvesting en om comfortabel te leven, ” aldus de directeur van OYOHF, Rolando Wilson.

Door Hazel Durand