Het Gerecht is streng beveiligd - foto: Anneke Polak

Het Gerecht is streng beveiligd – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – In de zaak Magnus zal de verdediging van verdachte Elvis ‘Monster’ Kuwas de rechter morgen verzoeken het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren.

 
Dat heeft advocaat Olga Kostrzewski na afloop van de eerste zitting vandaag verklaard. “Dat zal morgen zeker ons standpunt zijn. De zitting is vandaag precies gegaan zoals hij had moeten gaan, we zijn tevreden. We wilden vooral de video laten zien en dat is gelukt.” Daarmee doelt de advocaat op videobeelden van een gesprek tussen officier van Justitie Gert Rip en Monster dat 14 november 2013 plaatsvond. Monster stelt dat het OM hem een deal heeft aangeboden, de officier van Justitie zegt dat een deal niet terug te vinden is in het verslag van dit gesprek.

 
Videobeelden
Op een laptop kijken de rechter, de griffier, de advocaat en Monster gezamenlijk naar een deel van het gesprek. De verdachte geeft tijdens dat gesprek aan alle bewijslast van het Openbaar Ministerie niet te willen aanhoren. De officier volhardt en geeft daarbij aan dat de verdachte zich niet kan blijven beroepen op zijn zwijgrecht. Hij adviseert de verdachte op een gegeven moment aan zichzelf te gaan denken en dat als hij een bekentenis aflegt, dat de officier bereid is de eis te willen bijstellen.

Officier van Justitie Gert Rip

Officier van Justitie Gert Rip

 
Verklaring ingetrokken
Later, tijdens een verklaring op 10 maart dit jaar, geeft Monster alsnog aan de moord op politicus Helmin Wiels te hebben gepleegd. Onder druk van de officier, verklaart Monster nu op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de Magnuszaak. Hij trekt dan ook al zijn eerdere verklaringen in, ontkent ook maar iets met de moord te maken te hebben en beroept zich gedurende de rest van de zitting op zijn zwijgrecht. De rechter houdt de 37-jarige verdachte voor dat er ook anderen zijn die hebben verklaard dat hij zelf zou hebben toegegeven achter de moord te staan, waaronder medeverdachte Dangelo Damascus en twee vrouwen. “Ik weet ook niet waarom ze dat zeggen”, zegt Monster onbewogen.

 
Touwtjes in handen
Monster maakt een andere indruk dan tijdens de regiezitting in december 2013. Toen oogde de verdachte zenuwachtig, keek fel naar familieleden van de overleden politicus die op de publieke tribune aanwezig waren en klaagde over het eten in de gevangenis, uit angst te worden vergiftigd. Vandaag oogt de vermeende schutter rustig, zelfverzekerd en lijkt hij de touwtjes in handen te willen houden tijdens de zitting. Op feiten die de rechter naar voren brengt, antwoordt hij steevast dat hij zich beroept op zijn zwijgrecht. Zo stelt de rechter dat het wapen dat onlangs in het Waaigat is gevonden ‘zeer waarschijnlijk’ is gebruikt met onder meer de moord op Wiels. Met ditzelfde wapen, dat een stukje van de kolf mist een daardoor herkenbaar is, staat Monster op een foto, die op 15 januari 2013 is gemaakt.

 
Contact tussen verdachten
Na zijn ontkennende verklaring ontstaat er oogcontact met de andere drie verdachten die ook bij de zitting aanwezig zijn. Links in de zaal zitten Dangelo Damascus en Carlos Pieter, die medeplichtigheid ten laste wordt gelegd. Aan de rechterzijde van Monster zit Burney ‘Nini’ Fonseca, de man die ervan wordt verdacht de moord te hebben geregeld. Nini moet zichtbaar lachen om de videobeelden die voor de hele zaal te horen zijn. Hij zal pas donderdag gehoord worden, Damascus en Pieter zijn woensdag aan de beurt. Die laatste twee fluisteren gedurende de hele zitting tegen elkaar, tot ergernis van de publieke tribune. “Ze konden gewoon met elkaar praten, alsof ze bij de snek stonden. Ik vond dat raar, hun lichaamstaal was veelzeggend”, zegt Aubert Wiels na afloop.

 
Levenslang
De broer van de overleden politicus stelt dat de verdachten ‘niet goed’ zijn. “Het zijn geen mensen meer. Ze hebben hulp nodig.” Hij heeft, ondanks de zet van de verdediging om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren, vertrouwen in een goede afloop. “Ik heb gehoord van politietaps en voicemails, maar het OM heeft vast nog veel meer informatie, genoeg bewijsmateriaal om deze mensen achter de tralies te krijgen. Ik hoop op levenslang, op zijn minst.”

Door Anneke Polak