Marije Vaders - archieffoto: Dick Drayer

Advocaat Marije Vaders – archieffoto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “Ik zit al elf maanden vast voor een zaak die een totale shock heeft veroorzaakt in onze gemeenschap. Daar ben ik het mee eens. Maar mijn familie en ik zijn ook in shock, vanwege het feit dat ik opgesloten zit. Ik heb niets te maken met deze zooi!”

 
Zo luidt de verklaring van Burney ‘Nini’ Fonseca, die ervan verdacht wordt de schakel te zijn tussen de intellectuele daders achter de moord op politicus Helmin Wiels, en de uitvoerders daarvan. Officier van Justitie Gert Rip geeft op de vierde dag van de inhoudelijke behandeling aan uitstel te willen van deze zaak. De reden: Het mes snijdt voor Fonseca aan twee kanten. Ook in de zaak Maximus, die onderzoek doet naar de intellectuele daders, speelt Fonseca volgens Rip een rol.

Aubert Wiels over de vierde dag van de zaak over de moord op zijn broer (bijdrage Dick Drayer)

Vrijspraak
Marije Vaders wil de zaak zo snel mogelijk afgehandeld hebben, zodat haar cliënt vrijgelaten kan worden en terug kan naar zijn vrouw en drie kinderen. “Het onderzoek duurt al vijftien maanden. Het Openbaar Ministerie is er niet in geslaagd enig bewijs tegen mijn cliënt te vergaren. Uit pure wanhoop heeft het OM twee verdachten aangehouden, de zogenaamde opdrachtgevers. Een strategische zet van het OM, maar een ieder die enige kennis heeft van het recht moet op grond van dit dossier komen tot vrijspraak.”

 
Met de twee aangehouden verdachten doelt Vaders op loterijbaas Robbie dos Santos en zijn halfbroer, oud-minister van Financiën George Jamaloodin. Beiden zijn inmiddels alweer op vrije voeten, maar gelden nog wel als verdachten in de zaak Maximus. Fonseca zegt tegen de rechter: “Dezelfde aantijgingen die tegen mij op tafel liggen, liggen ook bij hen op tafel. Zij zijn wel na enkele dagen vrij, maar ik zit wel elf maanden vast in een zaak waar ik niets mee te maken heb. Heb ik geen familie? Justitie is er toch voor iedereen?”

 
Sms-contact
Dat Fonseca, van wie er geen familieleden naar de zitting waren gekomen, onschuldig zou zijn, gaat er bij Rip niet in. Omdat hij de zaak wil uitstellen beperkt hij zich in het naar voren brengen van de bewijslast. Wel geeft de officier aan dat er vorig jaar vanaf januari tot en met 4 mei 18:54 uur regelmatig sms-contact was tussen Fonseca en Jamaloodin. “Fonseca smst naar Jamaloodin: ‘Broer, ik heb mijn uniform, waar kan ik je zien zodat ik kan gaan werken?’ waarop Jamaloodin op 4 mei antwoordt: ‘wanneer kun je langskomen zodat ik het jou kan zeggen?’ Ze spreken bij Jamaloodin thuis af. Het laatste sms-contact stopt abrupt na de moord op Wiels.

 
Medium geraadpleegd
Vaders geeft aan dat er een medium zou zijn benaderd waardoor Jamaloodin werd opgepakt. Ondertussen is hij weer vrij omdat er niet voldoende ernstige bezwaren tegen hem zouden bestaan. “Gekker en waanzinniger kan het allemaal niet, het is schandalig dat het OM dit soort verklaringen in het dossier durft te stoppen. Gelukkig zijn de rechter-commissarissen er niet in getrapt. Tegen mijn cliënt is niets belastend naar voren gekomen. Er is geen reden om deze zaak nog langer aan te houden. Hij is al nodeloos vertraagd en het OM tracht dit wederom te doen.”

 
De rechter zal morgen, op de laatste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus, een besluit nemen over het al dan niet aanhouden van de behandeling van de zaak van Fonseca.

 
Door Anneke Polak