Ook voor de hond van de beveiliging van het gerecht was het een rustige ochtend - foto: Anneke Polak

Ook voor de hond van de beveiliging van het gerecht was het een rustige ochtend – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Geen aanhangers van Pueblo Soberano op het Wilhelminaplein op de eerste dag van het hoger beroep in de zaak Magnus. De speciale zaal die was ingericht voor publiek om de zitting te volgen bleef leeg. Met de veroordeling van de schutter in augustus vorig jaar lijkt de belangstelling afgenomen.

Ook de internationale pers is weggebleven, stoelen die zijn klaargezet voor de pers blijven leeg. “Iedereen is moe van dit hele gedoe”, stelt journalist Yves Cooper. “Iedereen wacht op de zaak Maximus, iedereen wil weten wie heeft betaald voor de moord.” Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak Maximus zal dienen, tot ongenoegen ook van broer Aubert Wiels. “Zo te zien moeten we nog 21 maanden wachten. Als er niets gebeurt, dan wordt het wel een probleem.”

Een reportage van Anneke Polak

Op de eerste ochtend van het hoger beroep stond Carlos Pieter tegenover drie rechters. Hij werd eerder vrijgesproken, zijn medeplichtigheid kon niet bewezen worden. Het Openbaar Ministerie ging daartegen in hoger beroep. Op de tweede dag van het proces zal advocaat-generaal Ton van der Schans zijn requisitoir houden betreffende Pieter, maar ook Dangelo Damascus. Ook hij werd, tot ongenoegen van het OM, vrijgesproken voor medeplichtigheid van de moord op politicus Wiels.

‘Monster’
Aubert Wiels kijkt uit naar morgen, waarbij ook schutter Elvis ‘Monster’ Kuwas weer in de rechtzaal zal verschijnen. Hij vecht zijn levenslange veroordeling aan. “Ik hoop dat hij een soort verlichte ingeving krijgt, dat hij gaat vertellen wat er is gebeurd. Ik heb rust, want ik denk dat hij toch gaat praten.”

Door Anneke Polak