Campagnemateriaal zoals hier op de One Tete Lokay rotonde is verboden  - foto Today / Hilbert Haar

Campagnemateriaal zoals hier op de One Tete Lokay rotonde is verboden – foto Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – De definitieve deelnemers aan de verkiezingen op 29 augustus zijn bekend, nadat deze week de Social Reform Party van zakenman Jaconti Mock er niet in slaagde voldoende handtekeningen te verzamelen. Alle partijen moeten minimaal 138 handtekeningen van kiezers op hun lijst hebben om mee te mogen doen.

 
Mock’s partij kwam niet verder dan tachtig en is daardoor uitgesloten van deelname. Vier jaar geleden was Mock kandidaat voor de National Alliance; hij won toen dertien stemmen. De One St. Maarten People Party (OSPP) van voormalig gedeputeerde Lenny Pries haalde het vereiste aantal handtekeningen met de hakken over de sloot.

 
De Democratic Party (DP), de National Alliance (NA), de United People’s party (UP) en de United St. Maarten Party (US) haalden de handtekeningen – 1 procent van het geldige aantal stemmen uitgebracht tijdens de verkiezingen in 2010 – comfortabel.

 
Rel
Ondertussen is er al een rel uitgebroken over de plaatsing van campagnemateriaal. Het ministerie van Justitie heeft hiervoor een algemene vergunning afgegeven die plaatsing op bruggen, bij rotondes en op straatmeubilair zoals lantaarnpalen verbiedt. Deze bepaling wordt echter met voeten getreden door vier van de vijf participerende partijen. Alleen de OSPP is hier nog niet op betrapt.

 
De politie heeft ongewenste situaties gefotografeerd en gisteren overleg gevoerd met de minister van Justitie. Besloten is om eerst met de partijen te gaan praten voor er harde maatregelen worden genomen.

 
Door Hilbert Haar