PHILIPSBURG – De kabinetscrisis in St. Maarten dreigt uit te lopen op een politiek steekspel tussen de nieuwe parlementaire meerderheid, bestaande uit Verenigde Volkspartij UP, Democratische Partij DP en onafhankelijk parlementslid Romain Laville, en wat nog over is van de voormalige coalitie onder leiding van Nationale Alliantie (NA), die vorige week naar huis werd gestuurd.

De parlementsvergadering waarin de laatste politieke ontwikkelingen en een motie van wantrouwen tegen vijf ministers, waaronder de inmiddels afgetreden minister van Justitie Roland Duncan zouden worden besproken, werd maandag opnieuw door parlementsvoorzitter Rodolphe Samuel (NA) uitgesteld.

Samuel, die zondag op de radio nog had aangekondigd zijn ontslag te zullen aanbieden, liet een dag later tijdens een tumultueuze vergadering weten op zijn beslissing te zijn teruggekomen, omdat hij “de Grondwet wil beschermen.”

Parlementsleden reageerden furieus op Samuel’s beslissing om hen niet aan het woord te laten en lieten luidruchtig weten dat zij zich gemuilkorfd voelden. De uitgestelde parlementsvergadering staat nu voor aanstaande vrijdag geagendeerd.

Minister-president Sarah Wescot-Williams (DP) heeft aangekondigd actie te zullen ondernemen tegen vice-premier William Marlin van voormalig coalitiegenoot NA, die tegen de regels in namens de ministerraad gouverneur Eugene Holiday om ontbinding van het parlement en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen zou hebben gevraagd.

Er zijn inmiddels verschillende burgerinitiatieven gestart, waaronder een petitie, waarin wordt opgeroepen om de kiezers nu aan het woord te laten.

Door: John van Kerkhof