The courthouse in Philipsburg. Photo Today / Milton Pieters

‘The Courthouse’ in Philipsburg. Photo Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Officier van Justitie Maarten Noordzij heeft voorwaardelijke gevangenisstraffen, dienstverlening en ontzetting uit het actieve kiesrecht geëist tegen drie verdachten – allen werkzaam bij de lokale politie – in de stemfraude zaak uit 2010.

Tegen een vierde verdachte eiste de officer ook ontzetting uit het passieve kiesrecht.
De politiemensen togen in September 2010 naar het hoofdkantoor van de Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger om geld te persen uit hun stem.

Ze vonden een luisterend oor by Roy H., een oom van de partijleider, die een dag later vier enveloppen met ieder $300 gaf aan een van de verdachten. Toen een – inmiddels overleden – verdachte haar envelop niet kreeg, werd ze woest en stapte naar de korpsleiding om haar beklag te doen.

Onderbezetting

De politie stuurde oktober 2010 een rapport over de stemftraude naar het Openbaar Ministerie. Door onderbezetting bij de Landsrecherche duurde het echter eindeloos voor er iets met het onderzoek werd gedaan.

De advocaten voor de vier verdachten eisten daarom de niet-ontvankelijkheid van het OM wegens overschrijding van de redelijke termijn en – als dat geen gehoor vindt – vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

Voorwaardelijk

De officier eiste drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar, 150 to 180 uur dienstverlening en ontzetting uit het actief kiesrecht voor de drie politieambtenaren. Tegen Roy H. eiste de officier een soortgelijke straf maar met 200 uur dienstverlening en ontzetting uit actief en passief kiesrecht.

De rechtbank doet uitspraak op 25 augustus, vier dagen voor de parlementsverkiezingen.

Door Hilbert Haar