Minister president Sarah Wescot-Williams. Foto: Today

Minister president Sarah Wescot-Williams. Foto: Today

PHILIPSBURG – De Sint Maartense minister-president Sarah Wescot-Williams heeft op dinsdag 7 mei een poging verhinderd van de ministerraad om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Wescot-Williams is lid van de Democratische Partij die een minderheidspositie heeft in het parlement en ook in de ministerraad. Vijf ministers van de National Alliance en namens onafhankelijke parlementsleden benoemde bewindslieden wilden de beslissing afdwingen, maar Wescot-Williams gaf geen krimp.

Artikel 59
Volgens artikel 59 van de staatsregeling kan de regering het parlement ontbinden, maar hiervoor is een landsbesluit vereist en dat moet worden getekend door de minister-president. Aangezien de Democratische Partij al heeft aangekondigd dat het in een nieuwe coalitie stapt met de Verenigde Volkspartij UP en het onafhankelijk parlementslid Romain Laville, maakt de poging tot ontbinding van het parlement geen schijn van kans. Op maandag vergadert het parlement over de politieke crisis.

Door: Hilbert Haar