Boze ouders nadat de vergadering vrijdag opnieuw werd uitgesteld - foto: Hazel Durand

Boze ouders nadat de vergadering met het schoolbestuur vrijdag opnieuw werd uitgesteld – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Saba Comprehensive School (SCS) heeft vijf nieuwe leraren aangetrokken. Er mist nog een nieuwe leraar Nederlands. Dat zegt Wingrove Baker, een van de ouders die gisteravond bij een vergadering met het schoolbestuur was.

 
De school ontsloeg in april vier leraren en de directeur en kwam in een lastig parket te zitten toen twee andere leraren ontslag namen uit solidariteit. De school ging pas in juni op zoek naar vervanging.

 
Omdat de nieuwe leraren uit het buitenland komen, moeten alle immigratiepapieren rond zijn voor het einde van de zomervakantie op 18 augustus. De Tweede Kamer heeft ondertussen aangekondigd vanaf 15 oktober onderzoek te doen naar de continuïteit van docenten op Saba.

 
Het begin van de vergadering ging gepaard met protest, omdat de pers en de ontslagen leraren niet bij de bijeenkomst mochten zijn. Sommige boze ouders vertrokken waardoor er maar tien ouders deelnamen aan de vergadering, die al twee keer was uitgesteld.

 
Duidelijkheid
Het was de eerste keer sinds het ontslag van de leraren en de directeur dat het schoolbestuur met de ouders het gesprek aanging. Een deel van de ouders maakte een lijst met 22 dringende vragen. Ze wilden duidelijk over de doelstellingen van de school op korte en lange termijn en zien het liefst dat de statuten van het schoolbestuur worden aangepast. Verder pleiten ze voor voldoende werving van nieuwe leraren om dezelfde crisis volgend jaar te voorkomen.

 
“De ouders willen graag een Medezeggenschapsraad zien in het schoolbestuur”, zegt Baker. “Dat is gelukt, er worden twee ouders voorgedragen voor in het bestuur. De personen worden in de tweede week van het nieuwe schooljaar voorgedragen.” Volgens Baker zijn de ouders het ook niet mee eens dat er twee bestuursleden werken voor de eilandsraad en zeggen dat er sprake is van belangenverstrengeling.

 
Statuten
De statuten van de school, die geldig zijn sinds de Nederlandse Antillen, geven het bestuur het volledige recht om nieuwe bestuursleden te kiezen, inclusief zichzelf. De personen die in het huidige bestuur zitten zijn al twee jaar in functie. De ouders willen daarom wisseling van de wacht.

 
SCS is wel vaker het schooljaar begonnen met een gebrek aan leraren maar het is de eerste keer dat de school zes leraren tekort kwam. Het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft zes miljoen dollar beschikbaar gesteld voor het aannemen en behouden van leraren op de BES-eilanden. In 2016 moeten alle scholen op de BES aan de basiskwaliteit van Nederland voldoen.

 
Gedeputeerde van Onderwijs Chris Johnson was ook bij de vergadering. Johnson gaf eerder aan niets aan de situatie te kunnen doen, omdat onderwijs “als geheel valt onder de verantwoordelijkheid van de regering en het ontslaan en aannemen van personeel onder het schoolbestuur.” Het schoolbestuur wordt ondersteund door OCW. Een vertegenwoordiger van OCW was ook aanwezig maar wilde geen commentaar geven.

 
Door Hazel Durand