Minister-President Wescot-Williams en Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans tijdens de persconferentie in Philipsburg - foto Today / Leo Brown

Minister-President Wescot-Williams en Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans tijdens de persconferentie in Philipsburg – foto Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – St. Maarten is voor de Verenigde Staten de toegangspoort tot het Caribisch Gebied en dit is een van de sterke punten van het land, zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag op een gezamenlijke persconferentie met minister-president Sarah Wescot-Williams.

 
Timmermans is in St. Maarten om deel te nemen aan het Koninkrijks Overleg Buitenlandse Betrekkingen met de minister-presidenten van de drie autonome landen St. Maarten, Aruba en Curaçao, dat morgen plaatsvindt.

 
“Ik ben hier om te luisteren naar de prioriteiten van St. Maarten en om te leren wat we kunnen doen om het land te steunen”, zei Timmermans, die wees op de noodzaak om de lokale economie te diversifiëren en banden aan te halen met sterk groeiende economieën in de regio, zoals Panama en Mexico.

 
Dispuut
Timmermans gaat ook kijken naar het slepende dispuut tussen Frankrijk en St. Maarten over de land- en zeegrens op het eiland bij Oyster Pond. Voorts is het Nederlands-Amerikaanse Vriendschapsverdrag van 1954 ter sprake gekomen. Onder dit verdrag mogen Amerikaanse staatsburgers zich in St. Maarten (en ook in Curaçao en Aruba) vestigen als ze zichzelf kunnen bedruipen, een dak boven hun hoofd hebben, een ziektekostenverzekering en een verklaring van goed gedrag.

 
Weerspannig
In het verleden zijn verschillende Amerikanen van rechtswege toegelaten, maar het land blijkt weerspannig om te gaan met nieuwe verzoeken, waardoor Amerikanen steeds weer naar de rechter moeten stappen om toelating af te dwingen. Timmermans heeft beloofd de effecten van het verdrag op St. Maarten te gaan onderzoeken.

 
Door Hilbert Haar