Traditionele klederdracht op Dia di Rincon - foto: Belkis Osepa

Traditionele klederdracht op Dia di Rincon – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Jongeren op Bonaire hebben weinig kennis over de geschiedenis van Dia di Rincon. Ze brengen de dag wel in relatie met de cultuur van de oudste stad van Bonaire, maar wat cultuur inhoudt en wat de achtergrond van de feestdag is, weten de meeste jongeren niet.

 
Bonaire vierde op 30 april de zesentwintigste Dia di Rincon. Ondanks de vele discussies op het eiland omdat de dag vooralsnog geen officiële vrije dag is, barstte het feest toch los. Weliswaar met minder bezoekers overdag, omdat sommigen toch moesten werken.

Een reportage van Belkis Osepa

Meisjes
De ondervraagde jongeren spreken duidelijke taal. Ik weet niets over de geschiedenis van Dia di Rincon. Het is voor hen een dag om op en neer te wandelen door de straat van Rincon, te feesten, krioyo te eten en te drinken. Een veertienjarige meisje heeft een mooie blauw jurk gekocht om aan te trekken op die dag en de dertienjarige Ayrton Cicilia komt naar de Dia di Rincon om onder andere naar de meisjes te kijken.

Foto: Belkis Osepa

Foto: Belkis Osepa

 
Cicilia wist de naam van Broertje Janga te noemen, de persoon aan wie Rincon de eigen dag te danken heeft. “Ik vind Dia di Rincon leuk, maar ik weet niet wat de dag betekent.” Hij geeft aan dit niet op school te hebben geleerd.

 
Ongepast
Jona Chirino-Felida, gedeputeerde belast met Cultuur, vindt dat jongeren meer aandacht nodig hebben van ouders die hen een aantal belangrijke culturele aspecten moeten leren. Zij legt de nadruk op ongepaste kleding en ongewenst gedrag bij jongeren. Ook klederdracht en gedrag van jongeren valt onder cultuur, vindt Chirino-Felida.

 
Door Belkis Osepa