Danilo Christiaan - foto: Janita Monna

Danilo Christiaan – foto: Janita Monna

RINCON – Het Mangazina di Rei is méér dan alleen een museum met informatie over de cultuur van Bonaire. Het is een plek waar mensen die cultuur kunnen ervaren. Dat is de reden dat het ‘parke kultural’ dit weekend de Cultuurprijs van het Prins Bernardfonds Caribisch Gebied heeft ontvangen.

Danilo Christiaan, die samen met zijn vrouw Heleen de dagelijkse leiding heeft over Mangazina di Rei, was ‘verrast’ toen hij hoorde dat zijn museum de prijs kreeg. “Maar ik ben ook blij en trots op deze erkenning.”

Rantsoen
Het idee voor een project als Mangazina di Rei ontstond in 1993. Het werd uiteindelijk in 1996 gerealiseerd in de voormalige ‘voorraadschuur’ van Rincon, de plek waar slaven hun rantsoen kregen uitgedeeld. Donderdag 10 december bestond het museum op de kop af negentien jaar.

Christiaan. “Het motto van Mangazina di Rei is ‘see, feel and taste the culture of Bonaire’. Bezoekers kunnen hier op allerlei manieren de cultuur proeven en ervaren. We hebben culturele markten, maar ook interactieve rondleidingen waarbij je een cactushaag kunt maken, en traditionele muziekinstrumenten als de karko kunt uitproberen.”

Rincon
Dit najaar opende het museum een nieuwe tentoonstelling. Daarin worden aan de hand van plekken rondom Rincon – Dos Pos, het Gotomeer – de cultuur, de geschiedenis en de natuur van het oudste dorp van het eiland belicht. Christiaan wijst op een van de informatieborden aan de muur in de oude voorraadschuur. “Hier zie je het verhaal van mijn eigen grootvader. Hij heeft veel voor het eiland gedaan. Hij was het die mij inspireerde om naar Bonaire te komen.”

Behalve toeristen ontvangt het Mangazina di Rei regelmatig schoolklassen, ook kunnen leerlingen en studenten er stage lopen. Het doorgeven van de cultuur is belangrijk, volgens Christiaan. “Niet omdat we die dingen meteen weer moeten doen, maar omdat het deel vormt van onze identiteit, van wat ons onderscheidt van anderen. Het is goed om dat te koesteren.”

Traditionele muziek en zang tijdens de prijsuitreiking - foto: Janita Monna

Traditionele muziek en zang tijdens de prijsuitreiking – foto: Janita Monna

Cultuur vieren
De voorzitter van het Prins Bernard Cultuurfonds Caribisch Gebied, Michèle Russel-Capriles, stelde in haar toespraak bij de uitreiking dat het museum de Cultuurprijs krijgt voor zijn visie en doorzettingsvermogen om die visie gestalte te geven. “Mangazina di Rei viert de cultuur en de mensen van Bonaire. Daar moeten we – en dan bedoel ik alle eilanden – trots op zijn.”

De prijs bestaat uit een geldbedrag en een sculptuur van de beeldhouwster Hortence Brouwn. Christiaan hoopt dat dankzij de prijs nog “meer mensen zullen zien en ontdekken wat wij hier doen. Ons museum is niet statisch. Je kijkt niet alleen, maar danst ook samen de simadan. Het geld willen we gebruiken voor een boekje over de culturele erfenis.”

Belang
De Cultuurprijs wordt elke twee jaar uitgereikt door het Prins Bernard Cultuurfonds Caribisch Gebied. Alle zes eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen kunnen een persoon of organisatie voordragen die van bijzonder belang is voor de cultuur van hun eiland. In 2013 werd de prijs voor het eerst op Bonaire uitgereikt, toen aan de inmiddels overleden muzikant Tavio Sint Jago.

Door Janita Monna