Viering van dia di Rincon in 2013 - foto: Belkis Osepa

Viering van Dia di Rincon in 2013 – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Nederland heeft nog geen toestemming gegeven om 30 april, de dag waarop al 25 jaar  de Dia di Rincon gevierd wordt, als officiële vrije dag aan te merken.

Het Bestuurscollege heeft na overleg met verschillende organisaties en instanties het voornemen uitgesproken om 30 april als vrije dag aan te merken. Gedeputeerde Hans Els van Cultuur: “We verwachten dat Nederland aangeeft dat 27 april, Koningsdag, de nationale feestdag blijft. Hoogstwaarschijnlijk moet Bonaire een andere vrije dag inleveren om 30 april als vrije dag te kunnen krijgen.”

Els heeft in een perscommuniqué al een voorschot genomen op die beslissing en laten weten dat 30 april een officiële vrije dag blijft. Het Openbaar Lichaam Bonaire heeft Nederland een brief gestuurd met de argumenten om deze dag als zodanig te ratificeren, maar de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Cultuur hebben zich nog niet uitgesproken over de kwestie.

Dit jaar valt de eerste officiële Koningsdag op 26 april. Sinds de inhuldiging van Willem-Alexander maken Bonairianen zich zorgen over de viering van de Dia di Rincon. Het succes van diedag is afhankelijk van bezoekers uit Aruba en Curaçao. Het is aantrekkelijk om de laatste dag van april naar Bonaire te komen, want 1 mei, Dag van de Arbeid, is ook een vrije dag.

Door Belkis Osepa