De Nieuwe Kans - foto: Sam Jones Productions

De Nieuwe Kans – foto: Sam Jones Productions

ROTTERDAM – Ze zitten behoorlijk diep in de problemen; een groep jongens tussen de 18 en 27 jaar in Rotterdam. Drugs dealen, berovingen, het snelle geld… de meeste hebben een strafblad.

Bij Stichting De Nieuwe Kans krijgen ze… een nieuwe kans.

Reportage Nieuwe Kans (bijdrage: Sam Jones)

Het zijn vooral jongens uit het Caribisch deel van het Koninkrijk die langskomen bij De Nieuwe Kans. Maar je ziet er er ook jongeren met een Marokkaanse, Kaapverdiaanse of Surinaamse achtergrond. Praten over hun verleden is voor sommigen vrij moeilijk. Maarde  goedlachse Roy Lints, jongerenwerker bij de Rotterdamse stichting, weet ze wel aan de praat te krijgen. Niet omdat hijzelf een spraakwaterval is, maar zeker ook omdat hij de taal van de jongeren spreekt. Papiaments is daarbij een goed hulpmiddel, hoewel hij dat zelf nuanceert: “Ik ben er voor alle jongens.”

Verkeerde pad
Lints begeleidt probleemjongeren die bij de Nieuwe Kans binnenkomen. De meesten praten niet zo gemakkelijk over ‘de shit’ die ze hebben meegemaakt. “Moeilijk, moeilijk, moeilijk…,” lacht een van de jongens. “Wat ik heb meegemaakt…, dat is privé!”

Twee andere jongens zijn wat spraakzamer. De één is een grote Marokkaan. Abdel heet hij. “Ik zat behoorlijk in de shit”, zegt hij. Abdel is net uit de gevangenis. Hij zat er voor drugssmokkel. Hoe hij daarin terechtkwam? “Dat heeft te maken met de straat”, zegt Abdel. Het was geen kwestie van kiezen, zegt hij. Soms heb je geen andere keus.

Dat geldt ook voor zijn maat Bilal uit Spanje die al op 12-jarige leeftijd met dealen begon. “Mijn moeder was ziek en mijn vader werkloos…” Hij ‘verdiende’ veel geld met dealen en raakte ook ‘verslaafd’ aan het geld. “Het geld ga je verspillen aan het casino, shisha lounge, vrouwen, hotelletje en dan is het op…”

In de watten
Abdel en Bilal zijn nu op het rechte pad. Ze dealen niet meer, maar willen iets maken van hun leven en vinden ondersteuning bij de Nieuwe Kans. Abdel: “Als je hier naar binnenloopt heb je al de eerste stap gemaakt om je leven te verbeteren.” De Nieuwe Kans geeft jongeren die willen werken aan verbetering ondersteuning. Dat doen ze met individuele coaches. Verder krijgen ze trainingen en ze kunnen er sporten.

Abdel en Bilal vinden niet dat ze bij de Nieuwe Kans in de watten gelegd worden. Jongerenwerker Lints: “Wij geven ze vijftig procent, maar zij moeten ook vijftig procent geven. Ze moeten hun leven verbeteren, afspraken nakomen en op tijd komen!”

Door Sam Jones