Noraly Beyer bevraagt minister Plasterk foto: Nico van der Ven

Noraly Beyer bevraagt minister Plasterk
foto: Nico van der Ven

AMSTERDAM – Zorgen om Sint Maarten, de naweeën van de moord op Helmin Wiels op Curaçao en kansarme jongeren stonden centraal bij de bijeenkomst van Vereniging Antilliaans Netwerk met minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk op vrijdag 24 mei.

Sint Maarten
“Politiek en financieel is de situatie op Sint Maarten zorgelijk”, aldus Plasterk. Volgens hem zal het moeilijk worden om de financiële situatie van Sint Maarten in 2013 nog te veranderen, omdat de begroting van het land nog steeds niet is goedgekeurd. “Maatregelen kunnen al bijna geen effect meer sorteren waardoor wellicht een nieuw gat in de begroting zal ontstaan.” Hij vindt het opvallend dat de grote geldstromen in het land niet overal terechtkomen: “Er is op Sint Maarten veel cashflow vanuit de private sector. Het zou goed zijn als dat geld iedereen ten goede komt.”

Curaçao
Voor Curaçao ziet Plasterk spannende tijden met de komst van een nieuw kabinet waarvan hij hoopt dat het de ingeslagen ‘verstandige koers’ doorzet. Ook de bouw van een nieuwe ziekenhuis en de problematiek rond de Isla-raffinaderij noemt hij als uitdaging voor het land. De moord op Wiels noemde Plasterk opnieuw afschuwelijk. De kritiek dat hij ‘naïef’ zou zijn wat betreft Wiels, weerspreekt Plasterk: “Uiteindelijk gaat het erom wat iemand doet als het moment daar is. Wiels heeft dat goed begrepen en dat zal ik blijven zeggen.”

Kansarme jongeren
Hoewel het –zeker sinds het vorige week gepubliceerde Unicef-onderzoek – duidelijk is dat de kinderrechten op de eilanden te wensen overlaten, verdient ook de benarde positie van kansarme jongeren op de eilanden en in Nederland meer aandacht, vindt het publiek. Jongerenwerkers uit Capelle aan de IJssel geven aan dat laagopgeleide jongeren het vaak niet redden in Nederland, omdat ze slecht geïnformeerd zijn over hoe alles er werkt.

De jongerenwerkers pleiten voor meer kansen op de eilanden zelf en ook voor meer informatie over Nederland, zodat jongeren eerder geneigd zijn hun toekomst op hun eigen eiland vorm te geven. Plasterk geeft aan hieraan een steentje bij te willen dragen.

Er waren ongeveer tachtig belangstellenden aanwezig bij de bijeenkomst in het Bijlmer Parktheater.

Door: Jamila Baaziz