IMG_7072

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Put kracht uit de vlag en geloof in jezelf. Dat is de boodschap die Cynthia Ortega-Martijn heeft op de Nederlandse viering van de dertigste Dia di Bandera, de dag van de vlag van Curaçao.

 
Ortega, van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (Ocan), is één van de sprekers in een volle zaal van het Isala Theater in Capelle aan den IJssel. Op de bijeenkomst wordt in eerste instantie veel gospel gezongen maar er is ook volop aandacht voor De Dag van de Vlag. In Nederland werd dit jubileum zondag 6 juli gevierd in Capelle aan den IJssel.

Een reportage door Sam Jones

Vlag over hele lichaam
De eerste keer dat Dia di Bandera werd gevierd, was op 2 juli 1984. Op het Brionplein in Otrobanda werd toen, dit jaar precies 30 jaar geleden, voor het eerst vlag van Curaçao gehesen.

 
Verhalenverteller Wilbert Jaoen is een van de aanwezigen. Hij is uitgedost in de kleuren van de vlag van Curaçao. Veel blauw en een gele ster. “Deze dag is heel erg belangrijk voor mij. Daarom heb ik de vlag over mijn hele lichaam en het zit ook in zijn hersenen en in zijn gedachten.” Vol trots draagt hij spontaan uit het hoofd een gedachte voor over deze dag waarop we trots mogen zijn op onze vlag die saamhorigheid symboliseert.

 
Bolletjes slikken

Er is ook aandacht voor de schaduwkanten. Met veel jongeren gaat het niet goed. Ze vertrekken zonder voorbereiding uit Curaçao, vertelt een jongeman die zelf ook niet de braafste was. Ze gaan voor het snelle geld; slikken bolletjes en plegen overvallen.

 
Ook Ortega heeft het over de schaduwkanten in haar toespraak. “De werkloosheid is hoog en velen vluchten in de criminalitiet.” En ze legt ook een verband met ‘de vlag’. Het oud-kamerlid van de Christen Unie noemt de Dia di Bandera een dag waarop je je identiteit gedenkt. “Geloof in je eigen kracht. Je eigen talenten en je kwaliteiten. Put kracht uit die vlag uit die bandera.”

 
Jezelf herprogrammeren
“We moeten ons zelf herprogrammeren”, zegt de jonge man die eerst op het verkeerde pad zat. Verkeerde dingen die je aangeleerd hebt kan je ook afleren, weet hij uit eigen ervaring. Een ander put kracht uit het geloof en heeft niet zoveel met de Dia di Bandera. “Ik heb god in mijn inbraak ontmoet”, vertelt een man van middelbare leeftijd, met gouden tand en glinsterende oorknopjes. Toen hij de inhoud van een gestolen brandkas thuis openmaakte, bleek dat die niet vol was met geld maar met kaartjes met de tekst ‘Jezus houdt van jou’. Hij steelt sinds die tijd niet meer. “Ik heb de rijkdom van god gevonden,” zegt hij nu.

 
Verhalenverteller Jaoen gelooft in de veelkleurigheid van zijn stad Rotterdam. “Kaapverdianen, Turken, Marokkanen, Hindoestanen en natuurlijk ook de Curaçaoënaars, dicht hij verder. “Ik ben van Curaçao en ik ben er trots op!”

 
Sam Jones