Plaatsdelict van een van de moorden

Plaatsdelict van een van de moorden – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Bonairianen doen er alles aan om te zorgen voor hun eigen veiligheid. De criminaliteit viert hoogtij op het eiland. De dubbele moord van ruim twee weken geleden, wekte onrust. Voorlopig zeggen de meeste van de Bonairianen die we op straat spraken, zich nog veilig te voelen.

 
Hoewel Bonaire terug is gegaan naar de orde van de dag sinds de twee moorden, wordt er nog regelmatig over gesproken. De politie en het Openbaar Ministerie hebben veel tips en informatie binnen gekregen, maar er is nog geen aanhouding gedaan. Het opsporingsonderzoek is nog in volle gang.

Een reportage van Belkis Osepa

Slachtoffer
Het veiligheidsgevoel naar aanleiding van de toenemende criminaliteit op Bonaire is groot of klein naargelang de persoon die wordt aangsproken. Er zijn Bonairianen die zich onveilig voelen. Vooral wanneer zij van dichtbij te maken hebben gehad met criminaliteit door bijvoorbeeld inbraken, overvallen en autodiefstalen. “Iemand die slachtoffer is geworden, voelt zich minder veilig”, zegt hoofdinspecteur van de politie Jossy Rosales. “Het gevoel dat is ontstaan na wat er is gebeurd, kan je niet wegnemen. We verwijzen slachtoffers altijd naar het bureau slachtofferhulp.”

Burgers voelen zich veilig als ze niet direct het slachtoffer van criminaliteit zijn geworden. Freddy Cicilia is gepensioneerde en zorgt ervoor zich goed te beveiligen. “Het is zeker niet het Bonaire van twintig jaar terug. Daar houd ik rekening mee door niet overal naar toe te gaan, zeker niet op bepaalde tijdstippen.” Cicilia stelt niet meer veronachtzaam door het leven te gaan. “Mijn spullen zijn goed opgeborgen, ik sluit mijn huis en auto af.”
Veel mensen zeggen dat de criminaliteit overal stijgt, niet alleen op Bonaire. Op het eiland is het merkbaar door de veranderingen die zich hebben plaatsgevonden gedurende de jaren. Bonaire kent bijvoorbeeld een toename van vreemdelingen in vergelijking met tien jaar terug. Ook de economische vooruitgang en de komst van bedrijven spelen een rol. “Bonaire is uitgebreid op verschillende terreinen”, vindt Boy Janga. “Maar de veiligheid van het eiland niet. Daar moet wat aan gedaan worden.”

Opvoeding
Opvallend is dat de burgers vaak de opvoeding thuis noemen in relatie tot de criminaliteit en het veiligheidsgevoel. Ze moeten leren van andermans spullen af te blijven, zegt een oudere mevrouw. “De jeugd van tegenwoordig heeft een andere mentaliteit. Vroeger, als de buurvrouw jou iets verkeerd zag doen, wist je zeker dat je ervan langs kreeg als je moeder thuiskwam. Het ligt aan de opvoeding thuis, dat jongeren het verkeerde pad opgaan.”
Eilandraadslid Nolly Oleana (DP) pleit voor een informatiecampagne om de bevolking te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid. “We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor de algemene veiligheid. Als je iets ziet dat illegaal is, dan moet je de politie inschakelen.”

Het Korps Politie Caribisch Nederland spreekt intern over de beleving van de burgers in verband met de criminaliteit. Volgens Rosales heeft de beleving het aandachtspunt van de politie. “We komen ook naar buiten met positief nieuws, zoals het voornemen meer blauw op straat te laten zien. Ook informeren we regelmatig over inbraakpreventie.” Het korps wil directer communiceren met de gemeenschap en vraagt om de zorgen, gevoelens en informatie met de politie te delen. Rosales: “We willen dichter bij het volk zitten om samen de criminaliteit te bestrijden.”

Door Belkis Osepa