André Bosman - foto: Suzanne Koelega

André Bosman – foto: Suzanne Koelega

DEN HAAG – De vestigingseisen die de Bosmanwet wil stellen aan Antillianen die in Nederland willen komen wonen moeten aangepast worden.

Het wetsvoorstel van VVD’er André Bosman is vandaag kritisch besproken in de Tweede Kamer.

Roelof van Laar, Glenn Helberg en André Bosman over het debat (bijdrage: Jamila Baaziz)

De initiatiefwet moet op een aantal punten gewijzigd worden om voldoende instemming te krijgen. Bosman gaat alle opmerkingen die vandaag gemaakt zijn verwerken en komt dan met een reactie en een nota van wijziging. De wet wordt daarna opnieuw besproken in de Kamer. Een datum daarvoor is nog niet bekend.

Tijdens het debat is de Kamer duidelijk verdeeld over het wetsvoorstel. Alle partijen zeggen het probleem van de kansarme Antillianen in Nederland op te willen lossen, maar voor D66, ChristenUnie, SP en GroenLinks moet dat niet met dit wetsvoorstel. Zij hebben forse kritiek en wijzen op de deskundigen die gezegd hebben dat de wet strijdig is met internationale verdragen en discrimineert. Linda Voortman (GroenLinks): “We zijn allemaal gelijk, maar blijkbaar zijn sommigen minder gelijk dan anderen.”

PvdA
Coalitiepartij PvdA zit in een lastig parket tijdens het debat. In het regeerakkoord hebben zij ingestemd met een vestigingsregeling, alleen bevat de Bosmanwet elementen waar de partij niet achter staat. Roelof van Laar zegt absoluut af te willen van het onderscheid op geboorteplaats uit het voorstel. Daarvoor in de plaats wil hij dat gekeken wordt naar de plaats waar iemand woont. “Dat is juridisch wel ingewikkeld, want hoe bepaal je of iemand een inwoner is van een eiland? Hoe lang moet hij daar dan wonen?”

De PvdA wil bovendien dat de wet alleen gaat gelden voor kansarme Antillianen en dus niet voor iedereen. Hij stelt voor om een ‘niet van toepassing- verklaring’ te geven aan iedereen die een studie gaat volgen of komt werken in Nederland.

Het CDA noemt het een ‘pijnlijke’ wet, maar onderschrijft dat het probleem met kansarme jongeren aangepakt moet worden. Madeleine van Toorenburg refereert aan haar eigen ervaringen met kansarme jongeren en pleit ervoor dat ook de Nederlandse regering zich gaat verdiepen in mogelijkheden om kansarme Antillianen te weren.

De VVD, PVV en SGP zijn op enkele kanttekeningen na voor het wetsvoorstel.

Door Jamila Baaziz