foto: archief RNW

foto: archief RNW

DEN HAAG – Drie Nederlandse politieke partijen lanceren vandaag een voorstel dat te maken heeft met rechten en plichten van Antillianen en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

De VVD wil dat Arubanen, Curaçaoenaars en Sint Maartenaren een aangepast paspoort krijgen om kansarme Antillianen makkelijker te kunnen weren. Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties heeft na het debat al laten weten niks te zien in dit plan. De PVV wil van de eilanden af en heeft plannen voor een wetsvoorstel dat het uitzetten van criminele Curaçaoenaars, Arubanen en Sint Maartenaren mogelijk maakt. De ChristenUnie stelt voor om een 151ste zetel in de Tweede Kamer in te stellen, bedoeld voor een vertegenwoordiger namens de openbare lichamen van Nederland: Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

VVD-voorstel
Inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zouden volgens de VVD een aangepast Nederlands paspoort moeten krijgen. Aan de buitenkant van de pas moet duidelijk worden, bijvoorbeeld door de kleur van de kaft, uit welk land binnen het Koninkrijk de bezitter afkomstig is. VVD-Kamerlid André Bosman gaat dat vandaag voorstellen in de Tweede Kamer bij het debat over de begroting Koninkrijksrelaties.

Hij wil daarmee bereiken dat meteen duidelijk is dat iemand afkomstig is uit Aruba, Curaçao of Sint Maarten, wat zelfstandige landen zijn binnen het Koninkrijk. Dat past in het verlengde van zijn initiatiefwetsvoorstel, ‘de Bosmanwet’, die kansarme Antillianen uit Nederland wil weren. Die wet stelt voorwaarden aan vestiging in Nederland voor inwoners van de drie andere Koninkrijkslanden.

Curaçao zou bijvoorbeeld een paspoort kunnen krijgen dat aan de buitenkant donkerblauw is, in plaats van het donkerrood van Nederland. Aruba kan een lichtblauwe pas krijgen, net als de vlag van het land. In de kleurstelling moet de eigen identiteit herkenbaar zijn, aldus Bosman.

Willen de landen per se het Nederlandse paspoort behouden, dan is dat voer voor een debat over de eigen identiteit die de Caribische landen binnen het Koninkrijk nu wel opeisen, aldus Bosman. Het andere paspoort dat hij voorstelt, geeft overigens dezelfde rechten als een ‘gewoon’ Nederlands paspoort.

D66 vindt paspoortplan ‘ongepast’
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft geen goed woord over voor het VVD-voorstel om mensen uit de Caribische delen van het Koninkrijk een aangepast paspoort te geven. In een speech op een congres in Den Haag in het kader van 200 jaar Koninkrijk noemde Pechtold het VVD-plan om binnen ons Koninkrijk onderscheid te maken tussen Nederlanders ‘ongepast’.

Pechtold: “Waar is de liberale VVD gebleven? Sinds wanneer kijkt de VVD zelfs binnen ons eigen Koninkrijk naar iemands afkomst in plaats van naar de kansen van ieder individu? Het voorstel van de VVD is pijnlijk. Een aangepast paspoort voor mensen uit de autonome landen binnen ons Koninkrijk is foute symboliek. Dit voorstel mag wat mij betreft meteen in de papierversnipperaar.”

D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi zal Bosman vragen welk doel zijn plan dient. Hachchi: “Mensen binnen ons Koninkrijk zijn allemaal Nederlander. De VVD bereikt niets met dit plan, behalve verdeeldheid zaaien. Ik ga Bosman oproepen zijn voorstel meteen terug te nemen.”

PVV-idee
De PVV is al jaren van mening dat Nederland alle banden met de Caribische Koninkrijksdelen zou moeten verbreken. Dit idee zal vandaag opnieuw op de agenda worden gezet door Sietse Fritsma. Daarbij wil hij dat het mogelijk moet worden criminele Antillianen en Arubanen in Nederland terug te sturen naar Curaçao, Aruba of Sint Maarten. Fritsma werkt aan een wetsvoorstel hiervoor. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Het voorstel sluit aan bij een plan van voormalig VVD-minister Rita Verdonk (Integratie) uit 2007. Dat beperkte zich echter alleen tot jongere Antillianen en Arubanen. Volgens het plan van Fritsma moet iedereen uit de Antillen of Aruba uitgezet kunnen worden, dus niet alleen jongeren. Hoe korter iemand in Nederland verblijft, hoe kleiner de strafmaat die volstaat om hem of haar te kunnen terugsturen, is de bedoeling. Juridisch is dit mogelijk, zegt het PVV-Kamerlid. Volgens Fritsma veroorzaken criminele Antillianen grote problemen in Nederland.

ChristenUnie-plan
De ChristenUnie pleit vandaag juist voor meer zeggenschap voor de 22.000 inwoners van Caribisch Nederland. Hij wil voorstellen om een extra zetel in de Tweede Kamer in te richten voor een afgevaardigde namens deze drie eilanden. Gert-Jan Segers zei vanmorgen in radioprogramma Goedemorgen Nederland dat hij het eerlijk zou vinden als de eilanden ook een stem hebben in de Kamer. Hij hoopt dat zoiets op langere termijn mogelijk zal zijn.

Door Jamila Baaziz