Postmedewerkers maken zich grote zorgen - foto: Extra Bonaire

Postmedewerkers maken zich grote zorgen – foto: Extra Bonaire

KRALENDIJK – Onrecht. Dat woord is van toepassing op de situatie van de dertien postmedewerkers op Bonaire, aldus de vakbond Abvo.

 
Sinds eind december maken de medewerkers zich grote zorgen om hun arbeidszekerheid. Vanaf maandag krijgt geen enkele postmedewerker voorrang meer voor een functie bij de nieuwe postconcessiehouder Flamingo Express Dutch Caribbean (FXDC).

Een reportage van Belkis Osepa

 
De postbeambten moeten net als ieder ander solliciteren, omdat zij een nieuw werkaanbod niet tijdig hebben aangenomen. De postbezorging op Bonaire heeft sinds december een enorme achterstand opgelopen. FXDC kan niet meer wachten totdat het oude dienstverband tussen de postwerknemers en de ‘oude’ werkgever Nieuwe Post N.V. (NPNV) afgehandeld is. Dat zei algemeen directeur Bart Bergman tegen de Tweede Kamerdelegatie die op werkbezoek was op Bonaire.

 
Rechten
De afhandeling van het dienstverband met de NPNV is verre van geregeld. De postmedewerkers hebben niet eens hun ontslagbrief gekregen. Zij kunnen daardoor nog niet in zee gaan met de ‘nieuwe’ werkgever, anders verliezen zij hun rechten. In de tussentijd blijven de postpakketten en brieven opstapelen. Volgens Bergman staan er zeker vijfhonderd pakketten en tienduizend brieven.

 
De Tweede Kamerdelegatie heeft op alle drie eilanden van Caribisch Nederland de verschillende partijen aangehoord. Ze zijn niet te spreken over de korte tijd die de werknemers hebben gekregen om te reageren op het werkaanbod.
“We hopen dat alle partijen met elkaar om tafel gaan zitten en afspraken maken over wie waar rechten op heeft. De werknemers moeten ook van de nieuwe werkgever goede arbeidsvoorwaarden krijgen. Het is zuur dat ze nu allemaal buiten de boot vallen, omdat de oude werkgever nog geen duidelijkheid kan geven over hun rechten”, zegt Roelof van Laar (PvdA).

 
Bergman wilde vandaag zijn verhaal kwijt. “We hebben een verantwoordelijkheid naar de Bonairiaanse gemeenschap toe. Ik moet Bonairianen bedienen, met wie ik dat doe, maakt mij niet uit. We kunnen niet wachten. De vakbond heeft niet gereageerd. Morgen plaatsen we vacatures en beginnen we met sollicitaties.”

 
Arbeidschaos
De parlementariërs gaan gezamenlijk vragen stellen aan minister Henk Kamp van Economische Zaken over de arbeidschaos. Ze vinden dat er duidelijkheid moet komen over het tijdspad tussen het kiezen van een nieuwe postconcessiehouder en de afhandeling van het dienstverband met de werknemers. ‘Heeft de Rijksoverheid in de aanbesteding geen eisen gesteld voor het overnemen van het personeel’, werd door zeker twee parlementariër gevraagd. Bergman kon tijdens het groepsgesprek die vraag niet goed beantwoorden.

 
Aanvankelijk hebben zes van de dertien medewerkers een aanbod gekregen van FXDC. Nu lijkt het dat ze allemaal buiten de boot vallen. Vice-voorzitter Ibi Martis van de Abvo: “De zes konden het nieuw aangeboden contract niet tekenen. Als zij dat zouden doen, dan verliezen zij al hun arbeidsrechten die zij hebben opgebouwd bij NPNV.” De vakbond kreeg te horen dat uiterlijk vandaag alle financiële berekeningen, onder andere de cessantia en vakantiedagen doorgestuurd zullen worden.

 
De vakbond is ook benaderd door postmedewerkers op Saba en Statia. Op Saba werken twee postbeambten en slechts één heeft een contract gekregen en geaccepteerd. Op Statia waren er vier werkzaam. Twee werken nu voor FXDC. Ook de werknemers met een nieuwe baan zijn teleurgesteld, want ze waren niet op de hoogte dat zij door het aannemen van het werkaanbod, afstand deden van hun arbeidsrechten bij NPNV.

 
Door Belkis Osepa