Korpschef Hildegard Buitink - foto: Belkis Osepa

Korpschef Hildegard Buitink – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De politie probeert met minder capaciteit de criminaliteit op Bonaire terug te dringen. “De criminaliteit is over de hele linie gedaald. Het aantal atrako’s is gedaald”, zegt Korpschef Hildegard Buitink.

 
Ze is er zich echter van bewust dat in de perceptie van de mensen de criminaliteit juist is gestegen. “Het is net een waterbed. Hier gaat het aantal atrako’s naar beneden en daar gaan de woninginbraken omhoog.”

Belkis Osepa in gesprek met Hildegard Buitink

De perceptie is hardnekkig. Naast de daling van gewapende overvallen, is er een stijging van woninginbraken en diefstal van auto’s of autokraken. Ook de kleine criminaliteit zoals vandalisme en winkeldiefstallen neemt toe. Het dagelijkse perscommuniqué van de politie met een opsomming van de misdrijven is met de dag langer.

 
Veiligheidsbeeld
Buitink maakt deze maand de definitieve criminaliteitscijfers bekend. Het veiligheidsbeeld voor de BES-eilanden is gereed en zal dit jaar meegenomen worden in de jaarplannen.

 
Agenten uit Aruba assisteren vanaf april vorig jaar om vooral de overvallen terug te dringen. In augustus was er nog sprake van een stijging van de criminaliteit; half augustus stond de teller van het aantal overvallen op 31. David van Delft, hoofdofficier van Justitie van het Openbaar Ministerie (OM) BES, sprak toen van een zeer verontrustende situatie.

 
Daling
Buitink: “Het voelt misschien niet zo dat de criminaliteit is gedaald maar met de politie uit Aruba die ons nog steeds helpt, zien we echt dat de overvallen dalen.” Het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) kampt voorlopig met een beperkte capaciteit omdat er intern politiemedewerkers worden opgeleid tot MBO niveau 4. Voor een heel jaar gaan ze afwisselend twee weken naar school en zijn daarna slechts twee weken inzetbaar in het korps.

 
Door Belkis Osepa