Gezaghebber Lydia Emerencia - foto: Belkis Osepa

Gezaghebber Lydia Emerencia – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het ministerie van Infrastructuur en Milieu helpt Bonaire met twee bluspompen, zodat de brandstoflevering op zondag 3 november kan plaatsvinden.

 
Gezaghebber Lydia Emerencia heeft het noodbevel aan brandstofleverancier Curoil Bonaire N.V. ingetrokken. Maar middels een nieuw noodbevel wordt Curoil verplicht om binnen zes weken alsnog bluspompen op het opslagterrein van Curoil te plaatsen.

Belkis Osepa in gesprek met gezaghebber Lydia Emerencia

Brandveiligheidseisen
Het eerste noodbevel kwam nadat geconstateerd werd dat Curoil niet aan de minimale brandveiligheidseisen voldoet. De aanleiding was een brandstoflek in een transportleiding half september. Curoil moest na het noodbevel onmiddellijk stoppen met de aanvoer van benzine en diesel.

 
Emerencia: “Curoil heeft aan een van de veertien punten van het noodbevel nog niet voldaan. De brandstofleverancier blijft daarvoor verantwoordelijk. Als voorlopige oplossing hebben we een beroep gedaan op de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Veiligheid en Justitie. Op 1 november komen twee pompen aan vanuit Nederland, gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.”

 
Toezicht
Curoil Bonaire voldoet al een aantal jaren niet aan de minimale brandveiligheidseisen. Volgens Emerencia is Curoil in gebreke gebleven. “Feit is dat geen effectief toezicht en handhaving heeft plaatsgevonden. Tot 7 oktober heeft niemand iets daaraan gedaan. Toen duidelijk werd dat in het ergste geval de ramp heel groot is, moest ik ingrijpen.”

 
Door Belkis Osepa