Curoil Bonaire N.V. Foto Extra Bonaire

Curoil Bonaire N.V. Foto Extra Bonaire

KRALENDIJK – Bonaire krijgt begin november gegarandeerd brandstof van leverancier Curoil. De levering zal op een veilige manier gebeuren.

 
Dit zijn gezaghebber Lydia Emerencia en brandstofleverancier Curoil Bonaire N.V overeengekomen, na een spoedoverleg over de brandstofproblematiek op het eiland.

 
De eilandsraad heeft woensdag unaniem een motie aangenomen waarin bij de gezaghebber werd aangedrongen aan tafel te zitten met Curoil. De partijen moesten een plan opstellen om een veilige levering van brandstof te garanderen en om zorg te dragen dat de brandstofvoorraad op peil is.

 
Noodbevel
Het spoedberaad van de eilandsraad kwam na een noodbevel van Emerencia aan Curoil. De brandstofleverancier mocht geen brandstof meer lossen en vervoeren op Bonaire, omdat het opslagterrein en tanks bij de woonwijk Hato niet veilig zijn. Curoil moest binnen afzienbare tijd het opslagterrein veilig maken. Het noodbevel kwam na een onderzoeksrapport dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is opgesteld. De aanleiding was een brandstoflek in een transportleiding op 18 september.

 
Het noodbevel van Emerencia om onmiddellijk te stoppen met de aanvoer van benzine en diesel, veroorzaakte enige onrust. Er werd gevreesd dat na enige tijd niet voldoende gas, benzine en diesel te verkrijgen zou zijn. Directeur Yamil Lasten van Curoil heeft tijdens de eilandraadsvergadering aangegeven dat er voldoende brandstofreserves zijn tot de eerste week van november. De volgende brandstoflevering moet wel tussen 2 en 4 november plaatsvinden.

 
Veiligheidsplan
Ondanks het noodbevel hebben Emerencia en Curoil nu geaccordeerd op welke wijze het schip met brandstof veilig gelost kan worden bij Hato. De partijen zullen de komende week het veiligheidsplan verder uitwerken. Brandveiligheid en betrouwbare brandstoflevering staat voorop, aldus een gezamenlijk persbericht van Emerencia en Curoil. Tot dan hebben de partijen een mediastilte afgesproken.

 
Naar aanleiding van de brandstofproblematiek, heeft Emerencia besloten niet af te reizen naar Nederland voor de Caribisch Nederland-week.

 
Door Belkis Osepa