Foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – “De veiligheidstoestand bij het tankstation in Cas Cora en het oude tankstation van Pablo Frederik in Saliña is zorgwekkend en behoeft onmiddellijke aandacht”, waarschuwt Ronny Cornelis, hoofd IJkwezen.

Volgens Cornelis is de situatie bij deze twee stations identiek aan die van Sta. Helena. Daar is vorige maand een werknemer omgekomen door een explosie, terwijl een truck van brandstofleverancier Curoil aan het bevoorraden was. Van de 27 benzinestations op Curaçao is 20 procent aan volledige vernieuwing toe. Ook het benzinestation te Cas Chikitu is in zeer slechte staat.


Een reportage van José Manuel Dias

Weinig ruimte
Bij beide stations staan de brandstoftanks dicht bij het gebouw. Er bestaat een kans dat er gas vrijkomt, wat in combinatie met een vonk een explosie kan veroorzaken. Bij Sta. Helena is de opening van de tanks nauwelijks een meter verwijderd van het huisje waar de kassière zit. Ook bij het tankstation te Cas Chikitu, dat door Curoil gerund wordt, staat vlakbij de brandstoftanks een transformatorhuis van nutsbedrijf Aqualectra. Een generator staat nog dichter bij de benzinetanks.

De brandstoftanks dicht bij het gebouw. Foto: José Manuel Dias

Controle laat op zich wachten
Ondanks de explosie op Sta. Helena zijn de overige benzinestations nog niet op veiligheid gecontroleerd. “De veiligheidsregels voor de stations zijn erg verouderd en deze moeten eerst herzien worden, voordat er gecontroleerd wordt”, zegt Paul Berkeveld, hoofd inspectie Arbeid en Veiligheid op het Werk. De nieuwe eisen worden binnenkort aan de Ministerraad voorgelegd.

Veiligheidseisen
Volgens de huidige eisen moeten de brandstoftanks ondergronds zijn en de benzinepomp moet 15 meter van het midden van de weg af liggen. De tanks moeten een 4 meter hoge buis hebben, om het gas dat ontstaat als de tanks gevuld worden af te voeren. Ook moeten brandblussers aanwezig zijn. Er is geen voorgeschreven minimale afstand tussen de brandstoftanks en het gebouw en/of de benzinepompen.

“Het gebruik van vonkvrij materiaal en het installeren van apparaten die de gasconcentraties meten, zijn enkele nieuwe eisen die de veiligheid moeten garanderen”, zegt James Wilson. Hij is coördinator van de afdeling preventie van de Brandweer van Curaçao:

James Wilson van de brandweer in gesprek met José Manuel Dias