DEN HAAG – Het gaat de goede kant op met de vernieuwingen bij de politie en de gevangenis SDKK op Curaçao. De voorwaarden om de gemaakte plannen van aanpak daadwerkelijk uit te gaan voeren zijn nu aanwezig.

Dat blijkt uit de achtste voortgangsrapportage over Curaçao die minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties begin september aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De voortgangscommissie is voor het eerst positief gestemd over de ontwikkelingen binnen het politiekorps en de gevangenis op Curaçao. Het Veranderteam bij de politie, ingesteld door minister Navarro van Justitie, moet het korps voorlopig blijven ondersteunen, zo blijkt uit het rapport. Het Korps Politie Curaçao kan binnenkort echt vernieuwen en vacatures kunnen opgevuld gaan worden. Navarro heeft Plasterk op 26 augustus gemeld dat hij snel overeenkomsten met de vakbonden over het inrichten van het nieuwe korps zal sluiten.

Gevangenis
De commissie constateert ook opgelucht dat het management van de gevangenis is uitgebreid in de periode mei-juli 2013. Half mei stuurde de voortgangscommissie nog een brandbrief naar toenmalig premier Daniel Hodge en minister Plasterk vanwege de ‘onbeheersbare situatie’ in de gevangenis. Nu wil de commissie graag snel weten welke rol de Nederlandse Dienst Justitiële Inrichtingen kan spelen bij het aanvullen van personeelstekorten. De plannen voor een jeugdinrichting worden positief ontvangen.

Door Jamila Baaziz