officiële wisseling van de wacht korpschef Bonaire, foto: Belkis Osepa

officiële wisseling van de wacht korpschef Bonaire, foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben een nieuwe korpschef in de persoon van Hildegard Buitink.

Op 1 juli werd zij tijdens een ceremoniële bijeenkomst op Bonaire beëdigd door korpsbeheerder Sandor Gaastra.

Luister naar een bijdrage van Belkis Osepa

Buitink benadrukte tijdens haar toespraak dat ze solide politiewerk wil afleveren en dat ze wil dat burgers het vertrouwen houden in de politie. “Ik wil voortzetten waaraan de afgelopen jaren keihard aan is gewerkt in het korps. Ik sta niet met een vastomlijnd plan of een lijstje van de minister. Ik ben zelf kritisch en ambitieus genoeg om zaken aan te pakken waarvan ik denk dat ze verbetering behoeven, samen met mijn managementteam en de korpsleden.”

Speerpunten voor haar nieuwe beleid heeft Buitink nog niet. Maar ze zal net als de scheidende korpschef Jan Rooijakker veel aandacht besteden aan onder meer het bestrijden van de toenemende overvallen en streven naar meer blauw op straat. Rooijakker vertelde trots te zijn op het korps politie Caribisch Nederland: “Ik zie het korps groeien. Nederland heeft twee korpsen. Maar het mooiste is  hier in het Caribisch Gebied.”

Niet makkelijk
Hij verklaarde dat de aanpak van criminaliteit vooral op Bonaire geen makkelijke klus is: “Het viel in eerste instantie tegen. Om criminaliteit te bestrijden moet je goede informatievoorziening van de politie hebben en meer blauw op straat. Dat zijn de twee dingen die de politie goed op orde moet hebben. Als dat niet lukt moet je een goede recherche-afdeling hebben.  Ik had maar 12 rechercheurs, terwijl er 34 hadden moeten zijn.”

Toch vindt Rooijakker dat door effectief te werken het oplossingspercentage van overvallen best hoog is. “Ik denk wel zestig procent. Door effectief werken is het aantal woninginbraken teruggebracht. Overvallen staan hoog op de lijst om te worden aangepakt. Het team dat daaraan werkt is goed bezig, maar het heeft tijd nodig.”

door: Belkis Osepa