Down by law - foto: Sam Jones Productions

Down by law – foto: Sam Jones Productions

AMSTERDAM – “Een strenge opvoeding heeft mij juist op het slechte pad gebracht”. Dat zegt Bianca Grootfaam. Ze heeft drie keer vast gezeten, de laatste keer zeven jaar in een Ghanese cel. En dat was niet leuk.

Reportage Down by Law van Sam Jones

Over het leven in de gevangenis is onlangs de theatervoorstelling Down by law  in première gegaan, een theaterspektakel gebaseerd op verhalen als die van Bianca Grootfaam en haar broer Patrick. Bianca zat vast voor drugssmokkel. “Je wilt mee gaan met alles”, zegt ze na de eerste voorstelling in het Bijlmer Parktheater. “Geld, mooie kleren, snelle auto’s.”

Down by law is het verhaal van vier verschillende jongeren die vast zitten en de regie over hun leven hebben verloren. In de confrontatie met elkaar in de kleine cel gaat het er heftig aan toe. De een wil rust om te lezen. De andere is hyperactief en is toch bezig met allerlei duistere handeltjes en er is zelfs een poging tot moord.

Het stuk is de komende weken te zien in verschillende justitiële inrichtingen, waar na afloop een discussie plaatsvindt met de acteurs en de gevangenen.

Door Sam Jones