HILVERSUM – “Wij pikken het niet meer. Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties, rijksvertegenwoordiger Stolte en minister-president Rutte zijn medeplichtig aan wanbeleid, corruptie en onderdrukking van de bevolking van Bonaire.” De in Nederland wonende Bonairiaan Ebert Saragoza maakt zich zorgen over zijn eiland. Hij wil na de zomer gaan demonstreren.

Ebert Saragoza in gesprek met Jamila Baaziz

Saragoza, een van de oprichters van de stichting Stap voor Bonaire, is boos. Boos op minister Ronald Plasterk, boos op Mark Rutte en boos op rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte. “Ze meten met twee maten. Wanneer het hen uitkomt is Bonaire Nederlandse bodem, wanneer belangrijke beslissingen genomen moeten worden is het opeens aan de eilanden zelf.” Hij vindt ook dat Plasterk de geluiden over de bestuurscrisis op Bonaire ‘met een korreltje zout’ neemt: “Hij houdt hen de hand boven het hoofd.”

Protest
Als de Nederlandse politiek na de zomer weer aan de slag gaat, is Saragoza van plan om met zoveel mogelijk Bonairianen en andere belangstellenden in Nederland te gaan protesteren. “We gaan demonstreren en ons manifesteren. En als het moet komen we in opstand, maar ik hoop dat dit niet nodig is”, aldus een strijdvaardige Saragoza. Hij wil dat meer Nederlanders beseffen wat er op ‘dat tropische stukje Nederlandse bodem’ gebeurt.

Opstappen
Het wil er bij de Bonairiaan niet in dat de huidige coalitie gezaghebber Lydia Emerencia wil wegsturen. Hij vindt juist dat het Bestuurscollege moet opstappen en hoopt de Bonairiaanse bevolking daarvan te kunnen overtuigen. In Nederland én op Bonaire. “Ik sta aan de kant van de bevolking van Bonaire. Emerencia is gekozen om haar werk eerlijk en integer te doen. En nu wil uitgerekend een coalitie vol mensen die verdacht zijn van allerlei corrupte zaken haar weg hebben, zodat zij verder kunnen met hun vriendjespolitiek en intimidatie.”

Saragoza zou willen dat de gedeputeerden waartegen nog onderzoeken lopen hun functie neerleggen totdat de rechtbank uitspraak doet in hun zaak. “Als ze dan onschuldig zijn – maar dat geloof ik niet – mogen ze terugkeren.”

Slechte ervaring
Zelf heeft de Bonairiaan al jaren slechte ervaringen met de Union Patriotiko Boneriano (UPB). “Twintig jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen. Ik had geen keuze, omdat ik op Bonaire geen leven meer had. De UPB zorgde ervoor dat ik weg moest bij de bedrijven waarvoor ik werkte, omdat ze dreigden om geen vergunning of steun meer te geven. Alleen maar omdat ik een andere politieke kleur en mening had.” Saragoza koos op jonge leeftijd voor de Democratische Partij (DP). “Dat was de partij waarvan ik toen dacht dat die iets goeds kon doen.”

Sinds hij in Nederland woont, probeert Saragoza zich verre te houden van de politiek. Maar de huidige kwestie heeft dat veranderd. En als het zover komt is hij er zeker bij als Bonaire in opstand komt tegen de huidige situatie: “Dan laat ik mijn huis, werk en alles achter en betaal ik een eersteklas ticket rechtstreeks naar Bonaire. Ik wil erbij zijn als er een opstand is om de mensen aan te moedigen. Dat moet ook wel, omdat ik ze nu zelf oproep om te strijden. Dan kun je niet zelf thuis blijven zitten. Het is samen uit, samen thuis.” En met gevoel voor drama voegt hij toe: “Of -als het moet – samen overlijden.”

door: Jamila Baaziz