Bezorgde Bonairianen in Den Haag - foto: Jamila Baaziz

Bezorgde Bonairianen in Den Haag – foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – “Wij manifesteren ons tegen het wanbeleid en de corruptie op Bonaire.”

Ebert Saragoza van Stap voor Bonaire en zeven andere Bonairianen uiten vandaag voor de Tweede Kamer hun zorgen over de bestuursontwikkelingen op hun eiland.

Bonairianen uiten hun zorgen in Den Haag (bijdrage: Jamila Baaziz)

In een gure herfstwind verzamelen de Bonairianen zich ’s ochtends op het Plein. Want ook al zijn ze vandaag met weinig: alle kleine beetjes helpen. De groep gaat op 24 september een petitie met een paar honderd handtekeningen aanbieden aan Jeroen Recourt, voorzitter van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties. Maar ze willen hun ongenoegen ook publiekelijk uiten. En dus staan ze vandaag in Den Haag, gewapend met kartonnen borden met teksten als: ‘Ik ben de oneerlijkheid tegen Bonaire zat’ en ‘Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte deed mee aan corrupte vriendenpolitiek’.

Saragoza wil dat de politiek van Bonaire integer en corruptievrij wordt: “Wij willen dat minister Ivo Opstelten van Justitie een onderzoek instelt. En we vinden dat Nederlandse politici als Mark Rutte en Ronald Plasterk ermee moeten ophouden om de Bonairiaanse coalitiepartijen de hand boven het hoofd te houden.” Hij doelt daarmee op UPB-gedeputeerde Burney El Hage en (inmiddels ex-)politicus Ramonsito Booi, die 25 november voor de rechtbank staan wegens verdenking van fraude en witwassen.

“De onderdrukking en intimidatie door politici op Bonaire moet stoppen”, vindt Saragoza. Het is tijd voor een frisse wind in de politiek, vinden de bezorgde Bonairianen. Betty Engelhardt: “De UPB moet weg. Ik wil nieuwe, jonge mensen, die niet de politiek ingaan met het doel er rijk van te worden. Mensen met gezonde hersenen, die er geen maffiapraktijken op nahouden. Dan kan Bonaire verbeteren.”

Stolte
Ook Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte wordt kritisch bekeken door de groep. Stolte raakte onlangs in opspraak door mogelijk misbruik met subsidiegelden door Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) waar hij een periode penningmeester was. Engelhardt is niet blij met Stolte: “Hij vertegenwoordigt het Rijk, maar hij vertegenwoordigt niet de Bonairianen.” Saragoza vindt dat grondig uitgezocht moet worden wat er met het subsidiegeld gebeurd is: “Hoe kunnen er miljoenen kwijtraken?”

Door Jamila Baaziz