overhandiging van de petitie met v.l.n.r. Betty Engelhardt, Ebert Saragoza, Magda Berndsen-Jansen, André Bosman en Alfred Bacuna - foto: Suzanne Koelega

overhandiging van de petitie met v.l.n.r. Betty Engelhardt, Ebert Saragoza, Magda Berndsen-Jansen, André Bosman en Alfred Bacuna – foto: Suzanne Koelega

DEN HAAG – “Wij komen op voor het volk van Bonaire. Bonaire is niet gediend van politici die door minister Ronald Plasterk het hand boven het hoofd wordt gehouden.” Met die boodschap heeft Ebert Saragoza van stichting  Stap voor Bonaire vandaag een petitie overhandigd aan Magda Berndsen-Jansen, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer.

In de petitie vraagt Stap voor Bonaire aandacht voor de ‘politieke, sociale en maatschappelijke situatie op Bonaire’. “Er is een enorme toename van criminaliteit doordat de armoede is gestegen. Hoge belastingen die nooit eerder hebben bestaan. Zogenaamde verbetering van het zorgstelsel. Het lijstje wordt steeds langer”,  zo staat onder meer in de brief te lezen.

De brief zal worden meegenomen naar de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken, de commissie die mede gaat over Caribisch Nederland. Saragoza: “Wij hopen dat de Tweede Kamerleden ons serieus neemt en dat er Kamervragen over gesteld zullen worden.” Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) was aanwezig bij de overhandiging.

De stichting heeft onlangs ook een petitie opgesteld waarin het de Europese Raad op roept om te bemiddelen. De stichting vindt dat gezaghebber Lydia Emerencia van Bonaire haar werk ongestoord moet kunnen doen en wil dat de ‘onrechtvaardige wijze waarop de Nederlandse regering de coalitie op Bonaire (Caribisch Nederland) de hand boven het hoofd houdt’ stopt.

Op 16 september organiseerde Stap voor Bonaire een manifestatie voor de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de situatie op Bonaire.

Door Jamila Baaziz