atm pinautomaatWILLEMSTAD – 3200 gulden werd er binnen een paar dagen van zijn rekening gehaald. Hij heeft geen cent meer over en moet vier dagen wachten tot hij het gestolen geld terugkrijgt: Marvin Graveman (33 jaar) is geskimd. De laatste week schieten de slachtoffers van skimmers weer als paddenstoelen uit de grond en de banken op Curaçao hebben het er druk ermee. Volgens Mareille Romero, marketing manager bij MCB, is er geen reden voor paniek, maar is het toegenomen aantal slachtoffers simpelweg het gevolg van de vakantieperiode.

“De laatste week is er sprake van harvesting”, stelt Romero. “Dit houdt in dat skimmers ‘oogsten’ wat ze hebben verzameld. Een pinpas kan een jaar geleden zijn geskimd, maar het geld wordt nu pas van de rekening gehaald. In de vakantieperiode loopt het aantal slachtoffers altijd op, omdat de skimmers dan naar het buitenland gaan.”


Maatregelen

Skimmen is wereldwijd een probleem. Toch is het skimmen in Europa het laatste jaar gedaald met 80 procent. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komt dit door de maatregelen die banken hebben getroffen zoals het plaatsen van een chip op bankpassen en het blokkeren van passen in het buitenland. Ook MCB is bezig met maatregelen, maar passen worden in de nabije toekomst nog niet geblokkeerd in het buitenland. “Vorig jaar hebben we tijdelijk alle passen geblokkeerd in het buitenland, maar dit is nu niet het geval. Klanten kunnen wel beperkt geld opnemen buiten Curaçao en dit maakt al een enorm verschil. Ook zit er op alle MCB-passen een chip, maar helaas hebben niet alle ATM-machines een chiplezer. MCB-klanten die daar geld opnemen, kunnen dus via de magneetstrip toch worden geskimd.”

De MCB Bank controleert haar eigen geldautomaten regelmatig op skimapparatuur, maar Romero raadt iedereen aan om zelf ook alert te zijn en goed in de gaten te houden waar je pint. “Ga niet ergens in een donker steegje pinnen, controleer de pinautomaat goed voordat je pint en laat niemand je pincode zien. Het is heel belangrijk dat klanten zich bewust zijn van skimmen en dat ze het op deze manier kunnen tegengaan.”


Geen aangifte

Iemand die geskimd is, kan over het algemeen geholpen worden bij de bank zelf. Het aantal meldingen van skimmen bij de politie, is dat ook niet hoog. “Het is voor de banken een welbekend probleem”, zegt politiewoordvoerder Alfred Suarez. “Ze kunnen zelf precies zien of iemand inderdaad geskimd is, daar is geen aangifte voor nodig. Een klant wil alleen maar zijn geld terug en gaat niet uren bij de politie zitten als dit niet nodig is. We houden ons er momenteel niet meer mee bezig dan normaal, maar als zich iets verdachts voordoet, doen wij onderzoek. Soms krijgen we bijvoorbeeld een melding dat mensen een lange tijd bij een ATM-machine staan en gaan we erachteraan.”

Skimming slachtoffer Marvin heeft voorlopig nog geen een stuiver op zak en kan niet eens boodschappen meer doen. “Ze hebben gewacht tot mijn salaris was gestort en toen de hele rekening geplunderd op verschillende plekken in Amerika. De bank is ermee bezig, maar het kan maximaal vier dagen duren. Ik kon gelukkig geld lenen van vrienden zodat ik boodschappen kon doen, maar het blijft heel vervelend.”

Door Elisa Koek