Bastiaan Van't Hoff  tijdens de presentatie. Foto: Leoni Leidel-Schenk

Bastiaan Van’t Hoff tijdens de presentatie. Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – “Ik heb in geen ander Latijn-Amerikaans of Caribisch land de betrokkenheid gezien die Curaçao heeft bij de rechten van kinderen en de jeugd.” Dat zei Bastiaan van ’t Hoff van het UNICEF Latin America and the Carribean Regional office vandaag tijdens de presentatie over de kinderrechtensituatie op Curaçao.


UNICEF Nederland onderzoekt sinds 2010 de kinderrechtensituatie op de eilanden. Naast lof, heeft Unicef ook een hele rits kritiekpunten. Volgens Unicef worden relatief veel kinderen mishandeld, misbruikt en verwaarloosd op Curaçao en is de aanpak van de kinderbescherming en de overheid onvoldoende en ongecoördineerd. “Hoewel er goede initiatieven bestaan, werken organisaties vaak langs elkaar heen en wordt niet de gehele bevolking bereikt”, aldus Van ’t Hoff.

 
Kritiekpunten
Als grote kritiekpunten kaartte Van ‘t Hoff het feit dat jonge gevangenen nog steeds worden opgesloten met volwassenen, groot aantal tienerzwangerschappen en veel kinderen met overgewicht aan. Een ander punt van kritiek betreft het onderwijs. Veel jongeren verlaten de school vroegtijdig, het Nederlandse onderwijsmodel sluit niet aan op de Papiaments taal en er is te weinig goede betaalbare naschoolse opvang.

 
Resultaten
Voor dit onderzoek heeft UNICEF honderden mensen geïnterviewd van lokale organisaties, hulpverleners, verzorgers en natuurlijk de kinderen zelf. Gisteren zijn de resultaten op Sint Maarten gepresenteerd en morgen worden de resultaten op Aruba bekendgemaakt. Het gehele rapport is hier te lezen.

 
Door: Leoni Leidel-Schenk