Rechtszaal Foto: OM

Rechtszaal Foto: OM

WILLEMSTAD – De zitting van het Openbaar Ministerie (OM) over een civielrechtelijk onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij overheids-nv’s Aqualectra, Curoil Refineria di Kòrsou wordt morgen behandeld. Het verzoek is afkomstig van pressiegroep Fundashon Akshon Sivil. De zitting begint om 09.00 uur en is openbaar.


Het OM heeft begin dit jaar het Hof verzocht om onderzoekers te benoemen die een civielrechtelijk onderzoek moeten in stellen naar het beleid en de gang van zaken bij Integrated Utility Holding N.V. (Aqualectra), Curaçao Oil N.V.,  Curoil Gas N.V. en Refineria di Korsou N.V.. Ook de nauw daaraan verbonden rechtspersonen – oud-president-commissaris van Aqualectra, Oswald van der Dijs, Radulphus Treurniet (Aqualectra) en oud-premier Gerrit Schotte – worden onderzocht.

 
Geen controle
Akshon Sivil benaderde in augustus 2012 het OM met meerdere zaken die volgens hen onderzocht zouden moeten worden bij Aqualectra, Refineria di Kòrsou en Curoil. Akshon Sivil verweet de genoemde bedrijven niet te hebben gezorgd voor vaststelling, goedkeuring en neerlegging van jaarrekeningen en jaarverslagen over 2010 en 2011. Hierdoor konden verschillende financiële transactie niet gevolgd of gecontroleerd worden.

 
Verweerschrift
Aqualectra, Curoil en Schotte hebben ieder 30 tot 45 minuten spreektijd morgen. Van der Dijs en Treurniet krijgen samen een uur de tijd om hun kant van het verhaal te belichten. Mocht het verzoek worden toegewezen, dan betekent dit dat het Hof daarvoor onderzoekers zal aanwijzen.

Die onderzoekers moeten hun bevindingen vastleggen en dat inleveren bij het Hof. Als naar het oordeel van het Hof uit hun verslag blijkt dat er sprake is van wanbeleid bij genoemde N.V.’s, kan het Hof dat in een tweede beschikking vaststellen indien het OM daar om verzoekt.

 
Door: Leoni Leidel-Schenk