WILLEMSTAD – De open dag van Fundashon GreenTown trok afgelopen zaterdagavond een bescheiden publiek van 80 man.

Andres Casimiri tijdens de open dag van GreenTown Foto: Leoni Leidel-Schenk

Vanuit de politiek was de interesse nihil. Naast Statenlid Alex Rosaria (PAIS) bleef het stil. Andres Casimiri, de ‘vader’ van GreenTown, ziet geen enkele reden om te wachten totdat de politiek hun ambiteuze plan oppakt. “We beginnen binnenkort met bouwen.”

Andres Casimiri over Greentown

Casimiri wil beginnen met vissersdorpje voor ongeveer 50 vissers. “We willen een modeldorpje maken, dat moet een gezellig dorpje worden”, zegt Casimiri. De bouw van het vissersdorp wordt als het aan Casimiri ligt binnenkort gewoon gestart, ook al is er nog geen zekerheid over de toekomst van Raffinaderij Isla. Volgens de GreenTown-goeroe staan verschillende parlementariërs achter zijn plan om een groene stad te bouwen bij het Schottegat, waar nu het Isla-terrein is gevestigd.

Zestien Isla-medewerkers zijn zaterdag ook uitgerukt naar het WTC en gingen demonstratief op de eerste rij zitten. Voor de zekerheid werd de politie gebeld, die stand-by stond voor als het mis zou gaan. Maar de demonstratie nam een andere wending. “We zijn een dialoog aangegaan en hebben laten zien dat wij niet hun baan of pensioen willen afpakken. Dat is hun grootste zorg. De mannen gingen met de Papiamentstalige folders van GreenTown naar huis. Het was ontroerend”, aldus Casimiri.

Tekst: Leoni Leidel-Schenk

Radioreportage: Dick Drayer