Foto: De Schakel

Foto: De Schakel

ORANJESTAD — De Nederlandstalige basis- en middelbare school De Schakel krijgt een strop van ruim 140.000 euro, mocht de stopzetting van de subsidie door de stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) door de Tweede kamer worden aangenomen. Directrice Inge La Haye zegt dat de school momenteel met ouders, werkgevers en de overheid praat om te kijken naar mogelijke oplossingen.

“De vraag is nog of de Tweede Kamer akkoord gaat met de plannen van het kabinet. Gebeurt dat niet dan is er niks aan de hand”, aldus La Haye. Worden de bezuinigingen echter wel doorgevoerd dan valt een bedrag van 414 euro per leerling per jaar aan subsidie weg.

Met een totaal van 340 leerlingen in de basisschoole en de middelbare school komt dat uit op ruim 140.000 euro. Bovendien valt met de subsidie ook de kwaliteitscontrole door de Nederlandse Inspectie van het Onderwijs weg. Om dit op te kunnen vangen kijkt De Schakel nu naar de mogelijkheid om alsnog via constructies met onderwijsinstellingen op de BES-eilanden Nederlandse inspecteuren over de vloer  te kunnen  blijven krijgen. La Haye wijst er tevens op dat de Nederlandse Inspectie van het Onderwijs op dit moment al op bepaalde vlakken samenwerkt met de Arubaanse Inspectie, die onlangs met de invoering van de leerplicht werd opgericht.

International School

Sarah Putnam, directrice van International School of Aruba (ISA), maakt zich minder druk over de mogelijke bezuinigingen.  Zij geeft zelfs aan dat het Nederlandse programma van de school daar totaal geen last van ondervindt. Het wegvallen van de Inspectie is voor Putnam bovendien geen issue. “Wij hebben binnen de school onze eigen kwaliteitscontrole.” ISA heeft beduidend minder leerlingen binnen haar Nederlandse programma en ontving dit jaar 35.000 euro aan subsidie voor haar Nederlandstalige leerlingen. “Daar zijn we ook dankbaar voor, maar dat bedrag komt niet eens in de buurt van de totale kosten die moeten worden gedekt”, aldus Putnam. Het Nederlandse onderdeel van de privéschool loopt juist goed. Sterker nog, in het nieuwe schooljaar wordt de nieuwe ‘Dutch Room’ geopend. Daarnaast wordt 2000 florin aangeschaft aan nieuw lesmateriaal voor Mavo, Havo en VWO en blijven de Nederlandse docenten fulltime werkzaam. Het geld dat wegvalt wordt opgevangen binnen het eigen budget, maar niet op gebied van onderwijs. Putnam: “Wellicht dat er dan wat minder aan onderoud van de tuin wordt uitgegeven.”

Bezuinigingen

Het kabinet in Nederland wil bezuinigen op de subsidies van het NOB. Naast dat het gevolgen heeft voor scholen op Aruba en Curaçao,worden wereldwijd ongeveer tweehonderd scholen met in totaal zo’n 13.000 leerlingen getroffen. NOB is op dit moment bezig met een handtekeningenactie bezig om de Tweede Kamer alnsog te overtuigen om tegen de plannen van het ministerie van Onderwijs te stemmen.

Door: Ariën Rasmijn