KRALENDIJK – Het Openbaar Minister Bonaire, Sint Eustatius en Saba (OM BES) heeft op dinsdag 28 mei op verzoek van het Openbaar Ministerie in Nederland invallen gedaan op meer dan tien adressen op Bonaire. Het betrof een grootschalig onderzoek naar fiscale fraude. De invallen vonden plaats in woonhuizen, kantoren en bij bedrijven. Een daarvan was ‘Yachtclub Apartments’.

Het OM BES heeft assistentie gekregen uit Nederland. Zeker tien Nederlandse rechercheurs, onder wie ook functionarissen van de

Inval bij Yachtclub Apartments Foto: Extra Bonaire

Inval bij Yachtclub Apartments Foto: Extra Bonaire

Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) waren betrokken bij het onderzoek op Bonaire. Lokale politieagenten, samen met hun Nederlandse collega’s en functionarissen van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en de FIOD, hebben de verschillende adressen op Bonaire bezocht. De operatie stond onder toezicht van een rechter-commissaris voor de BES-eilanden en hoofdofficier van Justitie, David van Delft.

Beslag
Aimed Ayubi van het lokale radiostation Radio Digital was aanwezig tijdens een aantal van de  invallen. Ayubi: “De functionarissen waren bezig van ’s ochtends vroeg tot half zes ‘s middags. Ze namen verschillende documenten mee, waaronder de administratie van sommige van de bezochte bedrijven. Ook scooters, verschillende computers en contant geld zijn meegenomen in het kader van het onderzoek.”

Volgens Ayubi loopt het onderzoek al een aantal maanden in Nederland. Twee Nederlandse ondernemers, broers met de achternaam Den B., worden verdacht van fiscale fraude en vermoedelijk ook belastingontduiking.

Zwartboek
Ook de lokale krant ‘Extra Bonaire’ volgde de verrichtingen van de politie en de FIOD op de voet. De krant meldt dat de twee broers eigenaar zijn van ‘Yachtclub Apartments’. Volgens de krant hebben ze blijkbaar nog meer bezittingen op Bonaire. De Extra schrijft dat de Den B’s in het verleden een gebouw hebben gekocht in Kralendijk van Ramonsito Booi, ex-leider van de lokale partij UPB. De namen van deze twee broers zouden ook voorkomen in de documentatie die op Bonaire bekend is als ‘Zwartboek’ en waarin bewijzen zijn verzameld over corruptie onder lokale politici, maar vooral over gesjoemel met onroerend goed.

Aimed Ayubi beweerde in zijn radioprogramma dat één van de broers ook is aangehouden op verzoek van een Nederlandse rechter-commissaris in verband met een faillissement in Nederland. Op verzoek van de Nederlandse justitie is hij door de Korpspolitie Caribisch Nederland aangehouden en zal hij overgebracht worden naar Nederland.

Volgens Ayubi worden de documenten en eigendommen die in beslag zijn genomen op een geheime locatie bewaard. Het zou om een opslagplaats gaan, beschikbaar gesteld door de Rijksdienst Caribisch Nederland. Naar verwachting zullen de in beslag genomen stukken worden overgebracht naar Nederland waar het onderzoek verder afgehandeld wordt.

Door: Belkis Osepa