Hoofdofficier David van Delft

Hoofdofficier David van Delft – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Openbaar Ministerie heeft het tussentijds hoger beroep in de Zambezi-zaak verloren. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft besloten dat de aanklachten van ambtelijke corruptie, zoals eerder vastgesteld door het Gerecht in Eerste Aanleg in december, niet behandeld worden tijdens de inhoudelijk behandeling.

 
Het Hof heeft vandaag bepaald dat het Openbaar Ministerie (OM) wél een tussentijds hoger beroep kon aantekenen, maar dat de verdachten Ramonsito Booi en het echtpaar Burney en Ginia El Hage toch niet worden vervolgd voor corruptie. Aanstaande maandag staan zij weer in de rechtszaal.

Belkis Osepa in gesprek met David van Delft

De aanklachten die overblijven voor El Hage zijn valsheid in geschrifte en witwassen in verband met hypotheekfraude. Voor Booi blijft valsheid in geschrifte in verband met de koop van een terrein in het dossier ‘Sunset Beach’ staan.

 
Corruptie-zaak uitgekleed
Hoofdofficier van Justitie David van Delft bevestigt dat er sprake is van een ‘uitgeklede’ corruptiezaak. “Een corruptiezaak zonder corruptiefeiten is heel bijzonder. We vinden dat na een corruptie-onderzoek de corruptiefeiten aan de kaak moeten worden gesteld.”

 
Volgens Van Delft is het vonnis van het Hof een teleurstelling voor het OM en voor de Stichting Bon Gobernashon die de zaak aanhangig heeft gemaakt. “We overwegen heel ernstig om in cassatie te gaan. Dus we zijn niet klaar. Binnen twee weken nemen we samen met de advocaat-generaal een beslissing.”

 
Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft twee dagen uitgetrokken voor de behandeling van de Zambezi-zaak die maandag begint. Afgelopen weken heeft het verdedigingsteam van Knoops’advocaten en het OM verschillende getuigen verhoord. Officier van Justitie Leomar Angela treedt op namens het OM.

 
Door Belkis Osepa