Ramoncito Booi - foto: Belkis Osepa

Ramoncito Booi – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Ramonsito Booi, ex-leider van de coalitiepartij UPB, wil terug in de politiek. Niet vanwege politieke aspiraties, zoals hij zelf zegt, maar ‘om af te maken waar hij zelf aan is begonnen’  Hij heeft de nodige kritiek op hoe Nederland is omgegaan met Bonaire na 10 oktober 2010 en wil ‘Nederland daarmee confronteren’.

Hij zegt de architect te zijn van de staatkundige hervorming, maar is het niet eens met het huidige resultaat. “Er is verkeerd omgegaan met de keuze van Bonaire. Nederland heeft zelf diverse rapporten in bezit die dit aantonen, Ik ga kijken naar wat is afgesproken en wat is uitgevoerd.”

Booi vindt, nu klacht over de ambtelijke corruptie tegen zijn persoon van tafel is en hij bovendien is vrijgesproken in de Zambezi-zaak, de weg voor hem is vrijgemaakt: “Ik kan nu openlijk met Nederland spreken over de staatkundige positie van Bonaire. Ze kunnen niet zeggen ‘we spreken niet met een verdachte persoon’. Ik wil de voldoening hebben dat ik mijn best heb gedaan voor Bonaire.”

Booi moet nog zitting nemen in de eilandsraad. Hiervoor heeft eilandraadslid Milena Winklaar (UPB) al haar ontslag ingediend per 6 mei. “Samen met mijn fractie denk ik de juiste politieke beslissing te hebben genomen in het belang van de bevolking van Bonaire”, schrijft Winklaar in haar ontslagbrief.

Booi bevestigt met weinig woorden dat hij de vrije zetel in de raad gaat overnemen. “De partij moet nog een definitieve beslissing nemen, maar legaal ben ik de volgende aan de beurt om raadslid te worden.”

Door Belkis Osepa