Ramonsito Booi en Burney El Hage - foto: Belkis Osepa

Ramonsito Booi en Burney El Hage – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Op Bonaire is controverse ontstaan over de deelname van ex-gedeputeerde Burney el Hage (UPB) aan de Caribisch Nederland (CN)-week aankomende week. Ook het bezoek van eilandraadslid Ramonsito Booi aan Nederland ligt onder vuur.

 
De ogen zijn gericht op de reactie van minister-president Mark Rutte en de Tweede Kamer na de Illidge-affaire tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) in Den Haag. Waarnemend gezaghebber Edison Rijn houdt morgen een persconferentie over de kwestie.

 
Booi en El Hage zijn onlangs vrijgesproken in de corruptiezaak Zambezi, maar het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan.

 
Adviseur
El Hage gaat mee als adviseur van gedeputeerde van Financiën Edsel Winklaar. Volgende week is er ook een delegatie van de Eilandsraad in Nederland om deel te nemen aan een congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Er staan ontmoetingen gepland met de Eerste en Tweede Kamer. Booi is dan vervanger van eilandraadslid Jeffrey Levenstone (UPB).

 
Raadslid Robby Beukenboom van de Democratische Partij heeft Rijna gevraagd om de twee heren ‘vriendelijk’ te verzoeken niet te gaan. Hij vreest negatieve publiciteit voor Bonaire maar bekritiseert ook Den Haag. “Politiek Den Haag meet met twee maten. Ze bekritiseren Illidge’s aanwezigheid, maar in het verleden zijn Booi en El Hage met open armen ontvangen.” Hoofdofficier van Justitie David van Delft bevestigt dat ze allebei nog steeds verdachten zijn.

 
Politiek spel
Gedeputeerde en partijleider van de UPB James Kroon zegt dat het een politiek spel is. “Booi is door het volk gekozen als raadslid en terwijl de rechtszaak liep, is hij talloze keren naar Nederland afgereisd. El Hage heeft al de voorgaande keren de kar getrokken op financieel gebied. De Zambezi-zaak is gesloten.”

 
Door Belkis Osepa