Een grote groep Curaçaoënaars vreest de dag van morgen waarop de apothekers op het eiland hebben aangekondigd de Basisverzekeringspas niet als geldig verzekeringsbewijs te beschouwen. Bij zorgverzekeraar SVB stonden de hele dag dikke rijen met wanhopige mensen.

De apothekers kondigden gisteren aan dat ze vanaf donderdag 14 maart mensen met een Basisverzekeringspas terug zullen sturen naar hun zorgverzekeraar om het recept door hun zorgverzekeraar te laten stempelen en accorderen voordat ze medicijnen meegeven. Volgens de Curaçaose Vereniging van Apothekers Eigenaren (VAE) is dit de enige manier om bij de minister duidelijk te maken dat er van alles mis is met de uitvoer van de nieuwe regeling. 

Onduidelijkheid over invulling wet
Sinds de invoering van de  Wet Basis Ziektekostenverzekering in februari rommelt het tussen de apothekers en de overheid. “We weten nog steeds niet hoe we volgens deze nieuwe regeling invulling moeten geven aan de farmaceutische zorg”, vertelt VAE-voorzitter Shaheen Elhage. “De Basisverzekeringskaart biedt te weinig informatie waardoor het voor ons niet duidelijk is bij welke zorgverzekeraar de klant is verzekerd en waar we dus de factuur naartoe kunnen sturen. Allemaal onduidelijkheid waar wij nu alle financiële risico’s voor dragen en we willen dat daar verandering in komt.”

Levensgevaarlijke actie
De 59-jarige Ruthilda Martina is nierpatiënt en heeft geen goed woord over voor de actie van de verzekeraars. “Ik begrijp dat ze hun punt willen maken, maar door dat over de rug van arme zieke mensen te doen is gewoon onmenselijk, ze zetten gewoon ons leven in alsof het een joker is in een kaartspel.” Hubert Elia’s vrouw is hartpatiënt en zeer afhankelijk van haar medicatie. “Iedere keer als de apothekers weer zo’n actie voeren of alleen al aankondigen breekt bij mij het zweet uit”, vertelt hij. Ik heb het geld niet om grote medicijnvoorraden aan te leggen of voor te schieten, maar ik wil mijn vrouw ook niet verliezen. Wat willen ze van ons? Straks moet ik gewoon in gaan breken zeker.”

Het is niet alleen geldtekort waardoor mensen met de handen in het haar zitten. Vesta Kauffman kijkt als alleenstaande moeder van een chronisch astma-patiëntje tegen een groot tijdsdilemma aan als de actie doorgaat. “Als ze mij terug sturen naar de SVB dan betekent dat ik vrij moet nemen en een babysit moet regelen om uren in de rij te gaan staan daar. Wie gaat dat betalen? En dan moet ik er niet aan denken als je helemaal uit Banda ‘bou hierheen moet komen.”

Overleggen met de minister
VAE-voorzitter Elhage zegt ‘het heel erg te vinden dat juist de zwakkere in de samenleving de dupe worden van zo’n actie, maar dat ze daar niet de apothekers, maar minister Ben Whiteman op aan moeten spreken. “Wij hebben twee weken geleden een brief van elf kantjes geschreven waarin we de minister de situatie uitlegden en om duidelijkheid vroegen. Daar kregen we niets meer dan een twee alinea tellend antwoord op terug waarin hij zei ons verzoek om de oude tarieven te handhaven of een overgangsregeling in te stellen wettelijk niet kon honoreren. Voor ons is de maat vol. Vanavond om zes uur overleggen we nog eens met de minister, mochten we er dan niet uitkomen dan zetten we de actie morgen gewoon door.”

Door: Natasja Gibbs